De Nederlandse Spisulavisserij is gestart met de aanvraag van het duurzaamheidscertificaat van de Marine Stewardship Council (MSC). De aanvraag is het begin van een veelomvattend certificeringstraject wat in mei volgend jaar wordt afgerond. De Nederlandse Vissersbond verzorgt namens de Spisulavissers de aanvraag en zal, bij succesvolle certificering, de Spisulavissers gedurende de looptijd van het certificaat begeleiden.
Ambitieus
Het aantal vaartuigen dat vist op Spisula (Spisula subtruncata), ook wel halfgeknotte strandschelp genoemd, mag dan wel op twee handen te tellen zijn, het maakt de Nederlandse Spisulavissers niet minder ambitieus. Spisula uit het Nederlandse deel van de Noordzee is een gewild product in Spanje en Portugal en ook in Nederland heeft Spisula de potentie om een duurzaam alternatief te zijn voor bijvoorbeeld schelpdieren uit andere delen van de wereld. Om Spisula nog beter op de kaart te zetten en te laten zien dat de visserij op dit schelpdier duurzaam is, neemt de Spisulavisserij de stap om zich te laten certificeren volgens de MSC-visserijstandaard.
Veelomvattend traject
Voordat de Spisula het MSC-duurzaamheidscertificaat daadwerkelijk mag ontvangen, dient er eerst een aantal stappen genomen te worden. In de eerste fase na de aanvraag levert de visserij informatie aan, bijvoorbeeld over hoe de visserij op Spisula plaatsvindt, welke wet- en regelgeving van toepassing is en welke duurzame maatregelen de visserij al treft. Op basis daarvan zal de certificeerder een certificeringsrapport maken die voor iedereen toegankelijk is. Daarna volgt een zogenaamde ‘site visit’, waarin de certificeerder de visserij komt bekijken en gesprekken voert met vissers, de visserij-organisatie en andere belanghebbenden. In de laatste fase wordt de visserij getoetst aan alle criteria die MSC aan een duurzame visserij stelt en volgt certificering bij een voldoende beoordeling.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Amerik Schuitemaker.