Vanaf 1 januari geldt voor alle garnalenvissers die in Natura2000-gebieden vissen de verplichting om een blackbox aan boord te hebben. PO’s krijgen een centrale rol in de handhaving op basis van blackboxgegevens toebedeeld.
De laatste maanden van 2016 wordt hard gewerkt door de leveranciers DCI en Alphatron en hun installateurs om de blackboxen voor het begin van het nieuwe jaar gereed te hebben. Tegelijkertijd zijn de sectororganisaties volop in touw om het handhavingssysteem klaar te hebben.
Handhaving gesloten gebieden
De blackbox – die registreert waar een vaartuig zich bevindt en of er gestoomd of gevist wordt – heeft als doel om te kunnen handhaven dat er niet gevist wordt in Zone I-gebieden. Zone I gebieden zijn gebieden die binnen de VIBEG en Viswad-overleggen aangewezen zijn als gesloten gebied voor bodemberoerende visserij. De afspraak om een blackboxverplichting in de nieuwe natuurbeschermingswetvergunning (nb-wet) op te nemen volgt uit de VIBEG- en Viswad-overleggen.
Zelfregulering door vissers
De PO’s zullen de blackbox-gegevens van hun leden zelf gaan uitlezen en bij een overtreding (vissen in een gesloten gebied) sanctioneren. PO’s controleren de handhaving van elkaar binnen de Stichting Verduurzaming Garnalenvisserij. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert op haar beurt of de handhaving door de PO’s goed verloopt. Garnalenvissers die niet lid zijn van een PO zullen direct gecontroleerd en bij overtreding gesanctioneerd worden door de NVWA. De afspraak is dat de NVWA zich terug zal trekken als de handhaving door de PO’s goed gaat, wanneer het niet goed gaat zal de NVWA een grotere rol in de handhaving gaan spelen.
Visserijpraktijk als uitgangspunt voor beheer
Voor dit co-management-handhavingsmodel, waarin sector en overheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben, is door sector en overheid gekozen om verschillende redenen. Hoewel PO’s en vissers niet zitten te wachten op gesloten gebieden, staan PO’s wel dicht bij de visserijpraktijk. Dus als het dan moet, kunnen zij beleid voeren dat zo goed mogelijk aansluit bij de visserijpraktijk. De PO’s hebben jarenlange ervaring opgebouwd met co-management in het beheer van quota. Bovendien is de gekozen aanpak voor de NVWA, die zich vanwege bezuinigingen genoodzaakt ziet zich verder terug te trekken, een kostenefficiënte oplossing.
Handhavingsreglement
Het zal voor de PO’s geen makkelijke taak zijn om de eigen leden te controleren. De controle moet goed geregeld worden, zodat iedere visser weet waar hij aan toe is. Momenteel zijn de PO’s in samenspraak met de overheid en de NVWA hard aan het werk om het handhavingsreglement af te ronden en om te zorgen dat het juridisch gezien goed in elkaar zit.
Machtiging voor toegang tot data
De blackboxgegevens behoren toe aan de eigenaar: de eigenaar van het vaartuig waarop de blackbox geplaatst is. Om de blackboxgegevens te kunnen uitlezen, moeten PO’s dus hiervoor toestemming krijgen van hun leden. Leden van de Vissersbond ontvangen in week 51 een brief met een machtigingsformulier waarin zij hun PO toestaan de gegevens uit te lezen met handhaving als doel. Binnen de PO’s wordt vertrouwelijk met de data omgegaan.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met secretariaat@vissersbond.nl / T (0528) 698 151.