Door een toename van het aantal ‘flexitariërs’ in Nederland heeft de supermarktbranche gedurende het jaar 2016 de verkoop van vlees zien afnemen. Maar consumenten zijn niet overgestapt naar vis als gezond en verantwoord alternatief.
Dat stelt het Noorse nieuwsplatform Intrafish, dat zich baseert op onderzoeksgegevens van het internationale onderzoeksbureau Euromonitor. Volgens dat bureau zou inmiddels 86 procent van de Nederlandse consumenten vege- of flexitariër zijn. De cijfers over het aantal flexitariërs in Nederland lopen nogal uiteen. Het neutrale Voedingscentrum houdt het op 55%.
De trend naar minder vlees (en vis) wordt voornamelijk veroorzaakt door ongerustheid onder de bevolking over de duurzaamheids- en gezondheidsaspecten door misinformatie van sommige actiegroepen. Minder vis eten zou passen in een zuiniger en gezonder leefpatroon.
Nederlander eet te weinig vis
Zoals we eerder berichtten, consumeren Nederlanders ongeveer 3,5 kilo vis (vers, diepvries en blik) per jaar. Daarnaast buitenshuis nog bijna 1 kilo, dus bij elkaar ongeveer 4,5 kilo per persoon per jaar. De wereldconsumptie ligt op circa 20 kilo per persoon per jaar.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met (0527) 698151 of secretariaat@vissersbond.nl