Afgelopen donderdag organiseerde het ministerie van LNV een webinar over de Farm to fork (F2F) strategie. Deze strategie is onder de paraplu van de Green Deal door de Europese Commissie gelanceerd en moet als wetgevend kader gaan fungeren voor duurzame voedselsystemen. Bij het webinar waren 130 deelnemers uit de gehele voedselketen aanwezig, waarbij de Nederlandse Vissersbond de visserijsector vertegenwoordigde.
Farm to fork strategie
Met de Farm to fork strategie wil de EU een wereldwijde standaard voor duurzaamheid creëren. Dit betekent bijvoorbeeld dat vissers met een minimale milieu-impact veilig voedsel van hoge kwaliteit op de markt moeten brengen. Daarnaast wil de EU duurzame voedselconsumptie stimuleren en betaalbaar maken voor de consument en zal er ook aandacht komen voor de primaire producent. Dat laatste is hard nodig voor onder andere vissers om te kunnen overleven. >> Lees ook ‘Green deal: ‘Farm to Fork’ voor de EU-visserij’
Betrokkenheid consument
Eén van de uitgangspunten van de Form to Fork strategie is dat de consument eerlijk, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel moet kunnen kopen. Daarop vroeg de Nederlandse Vissersbond tijdens het webinar of de consument wordt betrokken bij de ontwikkeling van de strategie. Dat blijkt volgens het ministerie van LNV het geval, gezien consumentenorganisaties hun inbreng hebben in het proces.
Primaire producent
“De Europese Commissie wil werken met een EU-label voor duurzaam en gezond voedsel. Wij vragen ons af of de consument wel zit te wachten op nog een mooi plaatje op de verpakking van voedsel. De norm is duurzaam en gezond dan moet je dat realiseren door de primaire producent daar in redelijke wijze voor te betalen, zodat die rendabel en daarmee duurzaam kan ondernemen”, aldus Derk Jan Berends, secretaris van de Nederlandse Vissersbond die deelnam aan het webinar.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.