Eind maart deed EMK een oproep aan alle vissers, vishandelaren, afslagen, verwerkers en sector gerelateerde bedrijven om mee te werken aan de Visvitamine-actie voor zorginstellingen. In diverse vissersplaatsen, waaronder Wieringen, wordt al volop gebakken. Afgelopen weekend voorzag het Wieringen Vis Promotie Team Wieringen zorginstellingen Noorderhaven en Reygersdaal van vis gesponsord door de Nederlandse Vissersbond en Wieringer Vishandel.
Wieringen Vis Promotie Team
“We zijn voor de vierde week achter elkaar aan het bakken”, vertelt Arie de Visser (WR-18). Arie is samen met zo’n elf man onderdeel van het Wieringen Vis Promotie Team. “Met het team bakken we diverse keren door het jaar heen, zoals op het Vistival, tijdens open dagen of bij het Zuyderzeemuseum. Nu bakken we voor de kwetsbare doelgroepen in de coronacrisis. Dat wordt gigantisch gewaardeerd.”
Vis promoten
“Wij zijn van mening dat we onze verse en gezonde producten moeten promoten onder de bevolking. Afgelopen weekend hebben we schol gebakken, maar we vinden het ook leuk om juist de onbekendere soorten als poontjes, scharretjes, wijting of langoustines te laten proeven”, legt Arie de Visser uit.
Coronatijd
In de coronatijd is het Wieringen Vis Promotie Team elk weekend voor één of meerdere zorginstellingen aan het bakken. Aan de RIVM-maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen wordt gedacht. “We nemen de noodmaatregelen serieus binnen het team, maar ook bij diegene die de vis krijgen. In zorginstellingen leven kwetsbare mensen. Daarom zetten we de gebakken vis vaak op een kar, die bij de ingang wordt opgehaald door één van de zorgmedewerkers”, legt Arie uit.
“Via digitale foto’s of vanachter het raam zien we de mensen smullen en gaat er vaak een duimpje omhoog. Dat is fantastisch om te zien”, aldus Visser.