Zaterdag 4 mei 2019 bestond de Nederlandse Vissersbond officieel 85 jaar. “85 memorabele jaren in de visserijsector hebben inmiddels de revue gepasseerd. Jaren waarin de visserij meerdere stormen heeft getrotseerd, maar ook jaren waarin de visserij floreerde”, blikt Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt terug.
Noodtoestand dwong visserij tot samenwerking
In 1934 werd de Nederlandse Vissersbond opgericht. Het was crisis in de visserij en die noodtoestand dwong de kustvissers tot samenwerking. Onder leiding van Johannes W. Stevenson voegden zeven visserijverenigingen zich samen tot ‘de Bond van Nederlandsche Visschersverenigingen’. In de maanden daarna sloten steeds meer visserijverenigingen zich aan bij de landelijke bond. Op 28 november 1936 veranderde de bond van naam in ‘Nederlandsche Visschersbond’. De naam waaronder – in de huidige spelling – de Nederlandse Vissersbond nog steeds actief is.
Pufverbod vs. aanlandplicht
Door de jaren heen zijn er heel wat strijden gestreden voor de visserijsector. Eén van de eerste vuren waar de Nederlandse Vissersbond zich in mengde, was het algemeen verbod op het aanvoeren van puf (meegevangen jonge, kleine vis). Het pufverbod hield in dat kustvissers zo’n 30% van de besomming niet meer mochten aanlanden en daarmee een aanzienlijke daling van de inkomsten tegemoet gingen. Het pufverbod werd na de oorlogsjaren uiteindelijk ingevoerd. Een verbod die in 2019 onder de noemer ‘aanlandplicht’ tot grote onvrede van de visserijsector weer is teruggedraaid.
“Het pufverbod van toen is niet te vergelijken met de aanlandplicht van tegenwoordig. Destijds kregen vissers betaald voor de ondermaatse vis en hoefde ze geen rekening te houden met een quotum. Tegenwoordig krijgen vissers geen cent voor de ondermaatse vis die ze aanvoeren, sterker nog: de vis wordt door middel van een rode vloeistof vernietigd verklaard. Daarnaast gaat het wel ten koste van het quotum van de vissers. Zo zie je dat de tijdgeest dingen kan veranderen. Pufvissen en de aanlandplicht zijn totaal controversieel. Of het allemaal werkbaar is voor vissers lijkt me minstens zo belangrijk”, legt Nooitgedagt uit.
Geen rustige tijden
Door de jaren heen is het helaas niet rustiger geworden voor de vissers op zee. Zo kreeg de maatschap binnen de visserij het regelmatig zwaar voor de kiezen, kwam er een minimum maat voor de maaswijdte, werd de garnalenvloot gesaneerd, kwamen er door de vele ongelukken met kotters regels voor lengtematen en motorvermogen en werd de quotering ingevoerd.
En nog steeds lijkt het te stormen in vissersland met het onlangs ingestemde verbod op pulsvisserij, de dreigende Brexit, de extreme toename van windmolenparken op zee en de onder druk staande visserijmogelijkheden op het IJsselmeer.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.