Tot verbijstering van de vissers op het Marker- en IJsselmeer kwam Wageningen Marine Research (WMR) medio maart 2017 met het advies om de toegestane visserij-inspanning op schubvis te reduceren met 36%, bovenop eerdere forse visserijbeperkingen. PO IJsselmeer heeft met steun van de Stichting Transitie IJsselmeer (STIJ) en WMR een alternatief plan ontwikkeld: Plan B.
Dit plan kan inmiddels rekenen op steun van andere partijen in het bestuurlijk overleg IJsselmeer en het Ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft het inmiddels goedgekeurd. Vissers dragen zelf verantwoordelijkheid voor het implementeren van Plan B en daarmee voor mede beheer van de schubvisvisserij.
“De verontwaardiging over het WMR-advies in maart was bij de vissers vooral groot door de goede vangsten van snoekbaars en baars het afgelopen seizoen. Die goede vangsten wekten bij de vissers hoop op een verruiming van de visserij. Valse hoop, zo bleek,” verwoordt Derk Jan Berends namens PO IJsselmeer de gevoelens van de vissers “Volgens de regels is er nog een verdere reductie met 36% nodig en dat zou voor veel vissers het einde van het vissersbestaan betekenen.”
Alternatief
Om dit onheil af te wenden, heeft PO IJsselmeer samen met WMR en STIJ – onder hoge tijdsdruk en met vereende krachten – een alternatief plan opgesteld. “Dit plan beoogt hetzelfde doel als het adviesrapport van WMR, maar geeft de vissers meer verantwoordelijkheid en tijd,” aldus Berends Op 31 maart en 29 mei is Plan B in het bestuurlijk overleg IJsselmeer, onder leiding van staatssecretaris Van Dam, besproken met de betrokken bestuurders van de drie provincies, Rijkswaterstaat, Vogelbescherming Nederland, Sportvisserij Nederland en Stichting ’t Blauwe Hart.
Eenmalige kans
Uiteindelijk heeft het ministerie het plan goedgekeurd, onder strikte voorwaarde dat vóór 1 juli 2017 geregeld is dat alle vissers (leden en niet-leden van de PO) zich committeren zich aan Plan B en PO IJsselmeer zorgt voor controle en handhaving van de maatregelen in het plan. Het is dus zaak dat álle vissers Plan B stipt naleven; alleen dan kan de 36% reductie achterwege blijven.
Voor PO IJsselmeer is het alle hens aan dek om vóór 1 juli 2017 de controle en handhaving op te tuigen. “Deze kans krijgen we als vissers maar één keer. Laten zien dat wij onze verantwoordelijkheid nemen om te komen tot een duurzaam visserijbeheer voor de schubvis op het IJsselmeer en Markermeer. Het kan een keerpunt worden in de neerwaartse spiraal waarin de IJsselmeervisserij zich bevindt. Vissers grijp deze kans zou ik zeggen,” aldus Derk Jan Berends namens PO IJsselmeer.
Plan B: drie jaar stabiliteit
Plan B biedt vissers stabiliteit voor de komende drie jaar, waarin de visserij-inspanning op hetzelfde niveau blijft: 15% voor staande netten en 7 zegendagen per jaar. Voor de blankvoorn en brasem zijn extra maatregelen opgenomen.
Nb-wet vergunning
De provincies, die gaan over het toekennen van vergunningen, nemen de maatregelen uit Plan B over als vergunningsvoorwaarden. Daardoor geldt Plan B voor alle vissers, want zonder Natuurbeschermingswet-vergunning (Nb-wet vergunning) mag niet met staande netten worden gevist. Afgesproken is dat PO IJsselmeer deze vergunning tegen vergoeding voor niet-leden aanvraagt.
Ladderverbod
Plan B omvat ook een verbod op gebruik van ladders in de periode van 1 juli tot en met 15 november in de staande netten met een maaswijdte van 101 mm. Ladders zijn touwtjes die ervoor zorgen dat het net gaat warrelen, waardoor meer vis gevangen kan worden. Vissers verwachten dat deze maatregel voldoende is om de gewenste 36% reductie van blankvoorn- en brasem-vangsten te realiseren.
Samenwerking bij onderzoek
Alle vissers zijn bereid om mee te werken aan (visserij-)onderzoek en staan wetenschappers toe om aan boord onderzoek te verrichten. Begin juli staat er een overleg gepland met WMR en STIJ om een onderzoeksplan op te stellen onder andere voor het monitoren en evalueren van het ladderverbod in het seizoen 2017/2018.
Digitale vangst- en inspanningsregistratie
Plan B stelt verder verplicht dat vanaf 1 juli 2017 vissers deelnemen aan de pilot digitale vangst- en inspanningsregistratie (e-logboek). Berends: “Het digitaal registreren van vangsten en inspanning is van groot belang voor het visserijonderzoek en betrouwbare vangstadviezen, maar ook voor een betaalbare private controle en handhaving. Om deel te nemen aan deze pilot moeten vissers zich tijdig bij ons aanmelden.”
Levende karpers terugzetten
Tot slot is afgesproken om levende karpers onmiddellijk terug te zetten. Hiermee komt de beroepsvisserij tegemoet aan de wens van de sportvissers die karpers als een belangrijke doelsoort beschouwen. Hoewel de karper geen deel uitmaakt van het schubvis-beheer in het IJsselmeer en Markermeer, is het een positief gebaar richting de sportvissers.
Nb-wet aanvraag schubvis
Het lijkt erop dat de vergunningen voor staande netten (zwarte merken) voor het IJsselmeer en Markermeer/IJmeer binnenkort door de provincies afgegeven kunnen worden. Voor wat betreft de aanvraag Nb-wet voor de visserij op de wolhandkrab is er op dit moment nog geen duidelijkheid.
Controle en handhaving
PO IJsselmeer is bezig met het ontwikkelen van een systeem van private controle en handhaving van de PO maatregelen. Hiervoor vindt afstemming plaats met het Ministerie van EZ, de NVWA, de betrokken provincies en collega organisaties. “Alle maatregelen van Plan B worden onderdeel van het Visplan PO IJsselmeer 2017-2018,” licht Berends toe, “Zowel leden als niet-leden zullen die maatregelen moeten naleven. Een onafhankelijke commissie wordt ingeschakeld om in geval van overtredingen van de maatregelen sanctionerend op te treden.”
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl
<< Terug naar het Weekjournaal