Op woensdag 21 juni vond er een informatieve hoorzitting plaats in het Europees Parlement over de innovatieve pulsvisserij. De hoorzitting was georganiseerd door Europarlementslid Van Dalen (ChristenUnie – SGP) in samenwerking met EP-lid Serrao Santos (Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten). De zitting had tot doel om alles over de pulsvisserij nog eens breed uit te leggen en toe te lichten aan geïnteresseerden.
Van Dalen noemde dat er voor de pulsvisserij nu een heftige fase is bereikt met het oog op een definitieve toelating van de puls. Dit was een belangrijke reden om de hoorzitting juist nu plaats te laten vinden, zodat beleidsmakers de besluitvorming kunnen baseren op de feiten die opgedaan zijn door middel van wetenschappelijk onderzoek.
Lees hier een nieuwsbericht van de Eurofractie ChristenUnie – SGP http://www.eurofractie.nl/k/nl/n37813/news/view/1121433/641428/strijd-om-definitieve-toelating-puls.html.
Belangrijkste resultaten
Nadat Harm Klein Woolthuis (HFK Engineering) als puls leverancier de technische aspecten had gepresenteerd was het woord aan de wetenschappers. Hans Polet (ILVO) en Michel Kaiser (Bangor University, voorzitter Scientific Advisory Committee pulsfisheries) presenteerden de belangrijkste resultaten uit het reeds uitgevoerde onderzoek naar de pulsvisserij. De wetenschappers benoemden dat de pulsvisserij als veelbelovend kan worden omschreven.
Met de #vistuigen in het middelpunt in EP benoemde de Europese Commissie nog maar eens: puls lijkt inmiddels het meest onderzochte vistuig pic.twitter.com/IZxgzHt7iC
— Durk W. van Tuinen (@DurkW) June 21, 2017
Kritische geluiden
Vanuit de NGO’s Seas at Risk, Bloom en de visserijorganisatie voor kleinschalige visserij LIFE waren meer kritische geluiden hoorbaar. Er werd met name gevraagd om meer onderzoek zodat negatieve effecten voor de daadwerkelijke besluitvorming in het Europees Parlement kunnen worden uitgesloten. Vanuit de Europese Commissie werd daarop wel vermeld dat de pulsvisserij inmiddels het meest onderzochte vistuig lijkt en de vraag rijst wanneer de ‘honger’ naar meer onderzoek is gestild.
Verouderde informatie van LIFE
De Low Impact Fishers Europe (LIFE) presenteerden hun kritische kijk op de pulsvisserij, maar baseerden zich daarbij op verouderde informatie. Zo stelden zij dat er geen mogelijkheid is om de hoeveelheid gebruikte elektriciteit en de technische kenmerken van het tuig te controleren (zie ook het artikel wat LIFE hierover vooraf publiceerde).
De hoeveelheid stroom van een pulstuig is echter begrensd en de vangsten worden ook niet beter door de stroom op te voeren. Daarnaast heeft ieder schip waarop met de puls wordt gevist sinds 1 januari 2017 een technisch dossier aan boord, waarin de kenmerken van het pulstuig tot in detail beschreven staan.
Beslissen op basis van feiten
Namens de Nederlandse Vissersbond waren Durk van Tuinen en ledenraadslid Johan Baaij bij de bijeenkomst aanwezig. De Nederlandse visserijorganisaties gaan uiteraard de komende tijd verder met het lopende onderzoek. Ook blijven we beleidsmakers zo goed mogelijk informeren, zodat ze een beslissing kunnen maken op basis van feiten en niet op basis van emotie dan wel concurrentieaspecten.
De Nederlandse Vissersbond bedankt in het bijzonder de Nederlandse Europarlementsleden die bij deze zitting aanwezig waren: Peter van Dalen (ChristenUnie – SGP, tevens organisator), Annie Schreijer – Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD).
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl
<< Terug naar het Weekjournaal