In de loop van 2017 hebben onderzoeksreizen plaatsgevonden op de GO 23, de UK 33 en de TX 3. Daarbij is hoofdzakelijk gekeken naar de overleving van ondermaatse schol en naar manieren om die te verbeteren. Ook is gekeken naar de overleving van tong, tarbot, stekelrog en griet.
Op zaterdagochtend 15 juli 2017 zijn de voorlopige resultaten van dit overlevingsonderzoek gepresenteerd. Dit onderzoek door Wageningen Marine Research wordt namens de kottersector door VisNed gecoördineerd. De bijeenkomst had als doel om met de aanwezigen in gesprek te gaan over prioriteiten voor het verdere onderzoek. Het verdere onderzoek zal zich onder meer richten op de overlevingskansen van de vis voordat deze aan dek komt. Op vrijdag 21 juli verschijnt hierover een uitgebreidere publicatie in Visserijnieuws en volgt hierover nadere informatie op deze website.
Uitzondering op de aanlandplicht
In de aanlandplichtwetgeving geldt dat soorten kunnen worden uitgezonderd van de plicht om de ondermaatse vissen aan te landen, wanneer wetenschappelijk is aangetoond dat deze een hoge kans hebben om het vangstproces te overleven. De kotterorganisaties hebben onder de vlag van de Coöperatieve Visserijorganisatie (CVO) tussen 2014 en 2015 onderzoek laten uitvoeren naar de overleving van discards door Wageningen Marine Research. Daarna is besloten de onderzoeken te verdelen. De Nederlandse Vissersbond voert het project Netinnovatie uit en VisNed het vervolg op het overlevingsonderzoek.
Wat is hoge overleving?
Het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) zegt nergens welk percentage geldt als een ‘hoge’ overleving. De Nederlandse kottersector is van mening dat overlevingspercentages geëxtrapoleerd moeten worden. Hoeveel nakomelingen heeft een vis? Wat betekent het dus voor het bestand als een bepaald percentage overleeft? Tot nu toe is de aanlandplicht in ieder geval niet nodig gebleken voor het beschermen van visbestanden in de Noordzee, die zijn historisch hoog.
Feedback / meer informatie
Heeft u een idee voor de verbetering van de overlevingskans van de vangst tijdens het vangst- of verwerkingsproces? Hiervoor of voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.
<< Terug naar het Weekjournaal