Vanaf september 2017 gaan twintig studenten van de opleiding Industrial Design aan de TU Delft op zoek naar ‘out of the box’ oplossingen voor de aanlandplicht. De Nederlandse Visserbond en de Visserijcoöperatie Urk hebben samen met de TU Delft de opdracht geformuleerd voor de studenten.
Aan de studenten wordt gevraagd om met een frisse blik te kijken naar mogelijkheden om de aan de regelgeving te voldoen. De aanlandplicht is nieuwe Europese wetgeving die vissers verplicht alle gequoteerde soorten, inclusief te jonge vis die niet verkocht mag worden, mee te nemen naar de wal. Deze implementatie van de aanlandplicht gebeurd gefaseerd waarbij in 2016 de eerste stappen zijn gezet en waar het nu erop lijkt dat in 2019 de totale implementatie plaatsvindt. De Nederlandse Vissersbond benadrukt dat de implementatie van de aanlandplicht praktisch onrealistisch en onhaalbaar is maar investeert wel in initiatieven ter verbetering van de selectiviteit in visserijen. Er zit een limiet aan de ongewenste bijvangst die je door aangepaste netvoorzieningen kan kwijtraken, daarom zoeken de Nederlandse Vissersbond en de VCU op deze manier naar hele nieuwe ideeën.
Open voor futuristische ideeën
Omroep Flevoland besteedde aandacht aan het project op woensdag 26 juli, Albert Hartman van de VCU zei dat hij hoopte dat de studenten – misschien een beetje futuristisch – iets onder water in het net kunnen bouwen waar de vissen doorheen komen en geselecteerd worden. Hier is het item van Omroep Flevoland te beluisteren.
Bijdrage Flevo Campus
De Flevo Campus van de Gemeente Almere draagt financieel bij aan het project. De Flevo Campus is een wetenschappelijke verzamelplek voor innovaties op het gebied van voedsel- en verstedelijkingsvraagstukken voor de toekomst. De Flevo Campus brengt studenten, onderzoekers en bedrijven samen om te onderzoeken en te testen hoe we voedselvoorziening in groeiende steden kunnen veranderen en vernieuwen. De Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland geeft uitvoering aan dit project in opdracht van de Gemeente Almere.
Netinnovatie Kottervisserij deel 2
Naast dit project met studenten voert de Nederlandse Visserbond ook het project Netinnovatie Kottervisserij deel 2 uit. Hierin worden in samenwerking met vissers en onderzoekers van Wageningen Marine Research en het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) testen gedaan met netaanpassingen die als doel hebben om ongewenste bijvangst te reduceeren. In 2017 hebben testreizen plaatsgevonden op schepen die op Noorse kreeft vissen, op schepen die op tong vissen en op flyshooters.
Het project ‘Netinnovatie Kottervisserij deel 2’ met een looptijd van 2016 tot 2019 wordt voor het grootste deel gefinancierd uit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV).
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.