In de komende jaren worden verschillende tenders uitgeschreven voor het realiseren van windparken op de Noordzee. Het Nederlandse bedrijf Fugro voert in dat kader onderzoek naar de zeebodem uit voor het geplande windenergiegebied Hollandse Kust (noord) in de Noordzee. De tender staat gepland in 2019.
Windpark Hollandse Kust
Het windpark krijgt een capaciteit van 700 MW, voldoende elektriciteit voor ongeveer 800.000 huishoudens. Nederland telde volgens het CBS in 2016 7.720.787 huishoudens. Dit park zal dus ca. 10,3% van de Nederlandse huishoudens van stroom kunnen voorzien.
Voorbereidend onderzoek
Het onderzoek bestaat uit geofysisch onderzoek en brengt de ligging van bestaande kabels, pijpleidingen, eventuele scheepswrakken en andere obstakels in kaart. Eerder deed Fugro vergelijkbare onderzoeken voor de windenergiegebieden Borssele en Hollandse kust (zuid).
Ontwikkelaars van windparken gebruiken de onderzoeken om hun biedingen voor te bereiden.
Laatste windenergiegebied van routekaart
Hollandse kust (noord) is het laatste van de drie windenergiegebieden in de Noordzee dat wordt onderzocht in het kader van de huidige routekaart windenergie op zee.
Het Deense energie bedrijf DONG Energy en het Nederlandse consortium Blauwwind gaan de windparken op zee in het windenergiegebied Borssele bouwen. De tenders voor de windparken in het windenergiegebied Hollandse kust (zuid) worden dit najaar en volgend jaar verwacht.
Investeren in alternatieven
De Nederlandse Vissersbond roept de overheid geregeld op om verder te kijken. In de wetenschap is er de overtuiging dat alleen de grootschalige inzet van waterstof, als alternatief voor fossiele brandstoffen, een transitie mogelijk gaat maken. Nederland moet daarom investeren in structurele oplossingen voor het energievraagstuk en niet blindstaren op het bouwen van windparken op zee. Zie ook het eerder gepubliceerde artikel hierover.
Wind is “hot” op korte termijn
De lobby vanuit de energiesector met steun van ngo’s om grootschalige windparken op zee te realiseren werpt haar vruchten af. Bezwaar en beroep wordt door de visserijsector aangetekend maar tot op heden zonder succes. Het is de macht van de grote getallen en op korte termijn is wind op zee “hot” om de internationale afspraken over duurzame energie te kunnen halen. Voor de lange termijn (>2050) zijn veel ingrijpender maatregelen nodig om 100% duurzaam te kunnen voorzien in energiebehoefte van de wereld.
Voor meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends of Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.