Wetenschappers zijn het zelden eens maar als het om de opwarming van de aarde gaat dan hoor je weinig tegengeluid. Het water van de oceanen en zeeën warmt steeds verder op en dat heeft invloed op de flora en fauna. Voor de Noordzee is dat blijkbaar niet anders want er worden steeds vaker exotische vissoorten aangetroffen zoals pijlinktvissen. Deze week spoelde er zelfs een tonijn aan op de Brouwersdam.
Melding
Op de Facebook pagina van Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree werd op maandagmiddag 31 juli 2017 de melding gemaakt dat de Ouddorpse reddingbrigade een grote dode vis op de Brouwersdam had zien liggen. Het bleek om een tonijn soort te gaan. Het is meest waarschijnlijk een Zwartvintonijn of een Atlantische tonijn. De vis leeft normaal in een tropische klimaat en leeft hoofdzakelijk in de Atlantische Oceaan. De tonijn was 2.20 meter groot.
Tournedos van de zee
Tonijn wordt ook wel de tournedos van de zee genoemd, het smaakt naar vlees en is rood van kleur. Tonijn is een verzamelnaam voor enkele soorten oceaanvissen uit de familie der makrelen (Scombridae). Tonijnen zijn snelle zwemmers die snelheden kunnen bereiken van 75 km/u. Hun lichaam is dicht bij de staart erg slank, de staart is diep gevorkt, en er zijn twee rugvinnen. Anders dan de meeste vissen, die wit vlees hebben, heeft de tonijn roze vlees. Dit komt door het myoglobine in de spieren van de tonijn. Deze rode spieren geven de tonijn een groot uithoudingsvermogen. Van sommige grotere tonijnsoorten, zoals de blauwvintonijn (bluefin), is de temperatuur van de lichaamskern hoger dan de watertemperatuur. Dit stelt hen in staat om in koelere wateren te leven dan andere vissoorten. Tonijnen voeden zich met haring, makreel, inktvis en zandspiering en kwallen. Ze komen het gehele jaar voor in de Atlantische Oceaan, Grote Oceaan en de Middellandse Zee, in de lente en zomer trekken ze noordwaarts en komen dan soms in de Noordzee voor (bron: Wikipedia).
Meer kans op tonijn in de Noordzee
Het gaat goed met de visbestanden op de Noordzee en ook de soorten waarop de tonijn jaagt zoals haring en makreel. Waarom zou dit niet kunnen leiden tot een toename van tonijnen in onze wateren? De goede visstand op de Noordzee heeft in ieder geval gezorgd voor een toename van andere roofdieren als de gewone zeehond, grijze zeehond en bruinvissen. De tijd zal het leren of wij over een paar jaar ook tournedos uit onze eigen Noordzee kunnen eten. Zo niet, dan niet getreurd want onze delicatesse zaak voor onze kust heeft heel veel meer lekkers te bieden.
Voor meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl