Voor (garnalen-)vissers die bijvoorbeeld in het Skagerrak, Noorse zone of in de Sylt vissen en die willen aanleggen in een haven in Denemarken, is het belangrijk te weten dat er een etmaal vóór binnenkomst een digitale ‘SafeSeaNet’-melding moet worden gedaan.
Als bij controle door de Deense marechaussee Værnsfælles Forsvarskommando blijkt dat een visser niet (correct) de verplichte gegevens – zoals code van de aankomsthaven en een bemannings- en passagierslijst – heeft doorgegeven via de digitale portaal SafeSeaNet (SSN), dan volgt direct een hoge boete. Twee Nederlandse kotters waren onlangs de pineut (zie ook het artikel in het AD van 24 augustus).
Meldingsplicht
De meldingsplicht voor schepen die een haven in het Schengen-gebied willen aandoen, is al lange tijd van kracht. Schepen moeten een bemanningslijst (IMO FAL formulier 5) sturen naar de instantie die verantwoordelijk is voor de grenscontrole in de havens van de betreffende lidstaat. Dit is vastgelegd in de Europese verordening 2016/399. Een gezagvoerder of een vertegenwoordiger moet dit formulier tijdig – minimaal 24 uur van tevoren of zodra de aanloophaven bekend is – per fax of per e-mail opsturen.
Verplicht gebruik Safeseanet?
Het SSN-systeem is ontwikkeld als een soort ‘klantenportaal’ voor het internationale zeetransport voor het doorgeven van vracht- en reisinformatie. In zowel Europese als eigen Deense richtlijnen staat dat dit niet geldt voor vissersvaartuigen (tot 45 meter). Desalniettemin stelt de Værnsfælles Forsvarskommando nu het gebruik ervan ook voor kleine vissersvaartuigen gebruik.
Bezwaar tegen gang van zaken Denemarken
De Nederlandse Vissersbond vindt het optreden van de Deense autoriteiten zeer bezwaarlijk. Allereerst omdat er geen enkele moeite is gedaan om niet-Deense vissers te informeren dat ze havenmeldingen moeten indienen via SSN. Er is op internet geen informatie voor niet-Deense schepen (bijvoorbeeld Engelstalig) vanuit de Deense autoriteit te vinden over de verplichting en het risico van een boete.
Nederlandse ambassade en Europarlement
Daarnaast hebben we vruchteloos onderzoek gedaan op grond van welke Deense wet- en regelgeving de boetes zijn opgelegd. Uiteindelijk hebben we deze vraag neergelegd bij de Nederlandse ambassade in Kopenhagen. Daarnaast hebben we het onterecht uitdelen van boetes aangekaart bij de Nederlandse vertegenwoordiging in Brussel. Annie Schreijer-Pierik heeft hierover inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan Eurocommissaris Karmenu Vella van visserij. Op het moment dat we hierover meer weten, brengen we u daar uiteraard van op de hoogte.
Boete voorkomen
De boete voor het niet of incorrect melden van het aandoen van een Deense haven kan oplopen tot wel 700 euro. Hoewel de Nederlandse Vissersbond het niet eens is met de opgelegde procedure, is het beter om boetes te voorkomen dan proberen terug te draaien. Daarom adviseren we om havenmeldingen tijdig door te geven op de voorgeschreven wijze. Afdeling Bemanningszaken van de Nederlandse Vissersbond kan u hierbij behulpzaam zijn.
Account aanmaken
Voor het gebruik van SSN moet u eerst een gebruikersaccount aanvragen. Daarvoor vult u het aanvraagformulier in, dat u per mail kunt sturen naar safeseanet@safeseanet.dk met als onderwerp: REGISTRERING AF SKIBE.
Klik hier om het aanvraagformulier te downloaden
Advies: gebruik de spreadsheet
U ontvangt per mail dan naast inloggegevens ook een Engelstalige excell-spreadsheet. Deze kunt u volgens een voorlichtster van Værnsfælles Forsvarskommando veel beter gebruiken dan de gebruikersonvriendelijk SSN-meldingsportaal.
Meer informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl