De inspanningen en opofferingen die de Noordzee-visserijvloten hebben gedaan, hebben ervoor gezorgd dat de Noordzee koploper is in de ontwikkeling van duurzame visserij. Die lovende en aanmoedigende woorden sprak Eurocommissaris Karmenu Vella tijdens de bijeenkomst van de Noordzee Adviescommissie NSAC op Malta op woensdag 4 oktober. Durk van Tuinen was hierbij namens de Nederlandse Vissersbond aanwezig.
Daarmee herhaalde Vella de woorden die hij eerder in Brussel sprak bij het seminar over de stand van visbestanden en de visserij-economie. Vella benadrukte dat het Europees visserijbeleid aandacht moet houden voor regionalisatie (aparte benadering van Oostzee, Noordzee en Middellandse Zee, red.). Per gebied zijn er andere situaties in de visserijpraktijk waarmee men rekening moet houden. In de afgelopen tijd is er teveel beleid gemaakt gericht op Europese visserij als één geheel. Vella benoemt dat de Noordzee een koploper is voor het behalen van duurzame visserij, het doel van het Europees beleid.
Knelpunten op de Noordzee
Ook in de Noordzee zijn er knelpunten geweest, zoals enige jaren geleden met de kabeljauw. Maar dit bestand herstelt geleidelijk en dat laat zien dat het beleid werkt. Vella erkent de problematiek qua selectiviteit in de gemengde visserij voor de Noordzee. Toch moet er hard gewerkt worden aan verbeteringen van met name de selectiviteit, aangezien de maatschappij dat van de visserij vraagt.
Sturen op wetenschappelijk bewijs
Vella benadrukte dat in het Europese beleid wordt gestuurd op wetenschappelijk bewijs. Hij zei niet af te gaan op woorden van NGO’s of sectorpartijen. Deze opmerking maakt hij naar aanleiding van de actie van de Franse milieuorganisatie BLOOM, die bij de Europese Commissie protest heeft aangetekend tegen de Nederlandse pulsvisserij. De relatie tussen visserij en wetenschap moet verder worden geoptimaliseerd en het visserijfonds EFMZV biedt daar ook de middelen voor.
Vangstmogelijkheden
Voor wat betreft het bepalen van de vangstmogelijken levert wetenschappelijk instituut ICES advies over de biologische bandbreedtes. Volgens Vella moet de politiek het sociaaleconomische aspect inbrengen en de NGO’s kunnen dan hun zienswijze leveren qua ecologie. Op deze manier geeft je optimaal invulling aan flexibiliteit.
Ecosysteem benadering volgens FMSY
Na Vella gaf wetenschapper Henrik Sparholt een presentatie over de ecosysteem (FMSY) benadering. De basis van dit onderzoek is dat er situaties zijn waarbij de visserijintensiteit kan worden verhoogd als een bestand te omvangrijk wordt. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast in de Barentszzee, waar bij te hoge kabeljauwbestanden de visserijintensiteit wordt verhoogd. Als dat niet gebeurd kan een bestand ook van nature verminderen door bijvoorbeeld kannibalisme. Het FMSY-systeem is alleen lastiger toe te passen voor gemengde visserijen. Ook aan bod kwamen uitlatingen van NGO’s die beweren dat bijna de helft van de bestanden in de Noordzee wordt overbevist. Een grote groep wetenschappers heeft juist vastgesteld dat er nagenoeg geen overbevissing meer bestaat in de Noordzee en dat sommige soorten wellicht beter meer bevist kunnen worden.
Updates
Diverse werkgroepen van de NSAC gaven terugkoppeling over hun vorderingen. Daarbij kwam het plan van Tennet om een energiedistributie-eiland aan te leggen op de Doggerbank aan de orde. Een ander interessant nieuwtje was dat er overlevingsproeven zijn uitgevoerd in het Skagerak met de tuigen bordentrawl (ottertrawl) en Danish seine. Deze proef was gericht op het vaststellen van de overleving van schol en de eerste resultaten zijn positief.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.
<< Terug naar het Weekjournaal