Nils Kroon, Roy Lunde en Ben Scholten studeren Kust- en Zeemanagement aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Sinds september volgen zij hun stage bij de Nederlandse Vissersbond. Van Nils en Roy kunt u één dezer dagen meer horen in de vorm van een enquête over het managementplan voor de garnalenvisserij. Ben heeft op zijn beurt meegewerkt en -gedacht aan het project van de studenten van de TU Delft.
Verbeteringen managementplan garnalenvisserij
Nils Kroon en Roy Lunde zijn inmiddels vergevorderd met het in kaart brengen van de garnalenvisserij in Nederland, Duitsland en Denemarken. Ze hebben met name het managementplan voor de garnalenvisserij, dat is opgesteld met het oog op de felbegeerde MSC-certificering, onder de loep genomen. Nils: “Nu komen de volgende vragen aan bod. Wat vinden de Nederlandse garnalenvissers van dit beheerplan? Hoe stellen ze zich op, wat zijn de knelpunten en waar liggen de kansen? Dit hebben ze verwerkt in een gerichte vragenlijst, die binnenkort bij circa 230 garnalenvissers op de mat valt.”
Omdat dit onderzoek uiteindelijk de belangen van de garnalenvissers dient, hopen Roy en Nils dat iedere garnalenvisser de moeite wil nemen om de vragen te beantwoorden. “De resultaten van de enquête vullen we mogelijk nog aan met gerichte interviews met andere betrokken partijen, zoals natuurorganisaties, afslagen en beleidsmakers”, vult Roy aan. “Uiteindelijke moeten we met alle verzamelde informatie een beleidsdocument opstellen, waarmee de Nederlandse Vissersbond kan werken aan een gelijk speelveld voor de garnalenvissers uit de drie landen die opgaan voor het MSC-certificaat.”
De wereld achter de visserij
Ben Scholten is bezig met een oriënterende stage bij de Nederlandse Vissersbond. Hij loopt mee met medewerkers om het reilen en zeilen van de organisatie in kaart te brengen. Eén van de zaken waarbij hij betrokken was, was het innovatieproject van studenten van de TU Delft.
“Het was zeer interessant hoe ze aan de slag zijn gegaan met oplossingen voor het aanlandplichtprobleem. Ik ben bij een voortgangsbijeenkomst geweest en heb daar diverse ideeën voorbij zien komen. Vervolgens heb ik enkele studenten geholpen met inbreng van hoe bepaalde zaken aan boord werken. Ze hebben dat meegenomen in de uitwerking van hun ideeën.”
Een ander onderdeel van de stage is het jongerennetwerk in de visserij. “Inmiddels heb ik al met wat jonge vissers gesproken op verschillende havens. Ik merk dat er veel belangstelling is. Het zou mooi zijn als we de jongens uit de noord en de zuid met elkaar in contact kunnen brengen. Ze delen toch dezelfde passie voor het varen en het vissen. Het doel van een netwerk is om van elkaar te leren. En samen praten over het beroep kan zomaar leiden tot nieuwe ideeën en initiatieven.”
Meer informatie
Voor meer informatie over het stageprogramma kunt u contact opnemen met Egbert van der Tuin, T 0527-698151 of per e-mail: secretariaat@vissersbond.nl