In een week dat het verzoek van het Europees Parlement voor een totaalverbod van de pulsvisserij het nieuws beheerst, konden vijf garnalenpulsers voor het eerst hun onderzoeksmatige visserij weer hervatten. In december kon het ministerie van LNV groen licht geven voor het hervatten van het onderzoek met de garnalenpuls. Eerder onderzoek moest in 2016 stoppen doordat het onderzoeksprogramma nog niet was goedgekeurd.
In het voorjaar kondigde het (toen nog) ministerie van Economische Zaken al aan dat het onderzoek naar de garnalenpuls visserijtechniek hervat zou worden. Het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV) heeft voor dit onderzoek het onderzoeksbudget beschikbaar gesteld en met wat vertraging is in december groen licht gekregen voor onderzoeksplan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Marine Research in samenwerking met het Belgische ILVO en Duitse Thünen Instituut.
Tien kotters
De huidige Nb-wet-vergunning voor de garnalenvisserij biedt ruimte voor maximaal vijf pulskotters in Natura 2000-gebied. De vijf pulskotters die zich hebben aangemeld zijn de WR-40, WR-109, ST-24, HA-31 en TH-10 (de laatste drie zijn lid van de Nederlandse Vissersbond). Daarnaast doen nog vijf kotters met conventionele garnalentuigen mee voor een vergelijk tussen beide vistechnieken.
Aanlandplicht?
Het onderzoek moet inzicht geven in de vangstsamenstelling van de verschillende garnalentuigen. Is de garnalenpuls inderdaad selectiever? Het verminderen van bijvangsten is belangrijk, want ook de garnalenvisserij zou vanaf 2019 voor de gequoteerde bijvangstsoorten onder de aanlandplicht moeten vallen. Dit is iets wat overigens door de Nederlandse Vissersbond momenteel bestreden wordt, maar volgens de Europese Commissie dient de sector er wel degelijk rekening mee te houden.
Het onderzoek moet ook een bijdrage leveren aan het Impact Assessment Pulsvisserij, het meerjarige onderzoek naar de effecten van de pulstechniek. Dit is een meerjarig onderzoek naar de effecten van elektrische stroom (puls) op mariene organismen en het mariene ecosysteem.
Toekomst pulsvisserij
De pilot voor garnalenpulsvisserij en de Impact Assessment moeten in 2019 zijn afgerond. De resultaten worden dan voorgelegd aan STECF, het hoogste Europese adviesorgaan. De beoordeling van STECF zou bepalend moeten zijn voor de toekomst van de puls, maar of dit proces daadwerkelijk zo gaat lopen moet blijken uit het zogenaamde ‘triloog’ over de implementatie van de verordening technische maatregelen voor de zeevisserij, waar de pulsvisserij een onderdeel in vormt.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl