Vanuit alle kanten van de samenleving klinken steunbetuigingen voor de Nederlandse pulsvissers. Zo kwam op dinsdag 23 januari het Bestuurlijk Platform Visserij (BPV) bijeen in het Haagse stadhuis voor een spoedvergadering. De centrale vraag voor de gemeenten en provincies: hoe kunnen we de pulsvissers steunen? Het antwoord: het BPV wil Wageningen University & Research in kaart laten brengen wat de maatschappelijke gevolgen zijn en hoe mensen getroffen worden door een verbod. Die cijfers kunnen worden ingezet in de aanloop naar de triloog.
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland leidde als voorzitter van het platform de vergadering met een toelichting op de ontstane problematiek. Zijn conclusie: gezamenlijk en onder centrale regie van de visserijorganisaties en de overheid zullen we moeten gaan voor een plan B om de pulsvisserij voor Nederland en Europa te kunnen behouden.
Waar staan de gemeenten en welke acties zijn er?
De aanwezige vertegenwoordigers hebben aangegeven wat er speelt in hun gemeente of provincie na het EP-besluit. Men vraagt zich eigenlijk af: wat kunnen we doen om de pulsvissers te steunen. Besloten is om in beeld te brengen wat een pulsverbod voor sociaaleconomische gevolgen heeft voor de regio’s en visserijgemeenschappen, ook voor de aanpalende sectoren zoals visverwerking en transport. Een andere belangrijke vraag was: ‘Hoe krijgen we de ngo’s mee?‘
De mens achter een pulsverbod
Tijdens de vergadering besloot het bestuurlijk platform een onderzoek te faciliteren naar de cijfers achter een pulsverbod, niet alleen voor de aanvoersector maar ook voor de rest van de keten. De uitkomsten moeten zoveel mogelijk gevisualiseerd worden, met als rode draad: de mens achter een pulsverbod.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.
<< Terug naar het Weekjournaal