Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), is het nationale instituut voor strategische beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte, heeft een studie gedaan naar de toekomst van de Noordzee. Op 31 januari 2018 is het eindrapport verschenen.
Er staat veel te gebeuren op de Noordzee. Nederland heeft beleid ingezet om uiterlijk in 2020 het milieu voldoende te hebben hersteld volgens Europese regels. De visserij zoekt naar manieren om genoeg te kunnen blijven vissen, ondanks het dreigende verbod op de pulsvisserij en de mogelijke gevolgen van de Brexit. Tegelijkertijd wil het kabinet de Noordzee gebruiken om met windenergie en CO2-opslag in lege gasvelden een grote slag te slaan om de klimaatafspraken van Parijs te halen. Alle plannen hebben een grote impact op het ruimtegebruik op de Noordzee.
Vier scenario’s uitgewerkt
Het doel van de studie is om antwoord te geven op de vraag: wat zijn de mogelijke ruimtelijke en ecologische gevolgen van plausibele ontwikkelingen op de Noordzee en specifiek het Nederlands Continentaal Plat, en wat betekent dat voor het beleid? Hiervoor zijn vier scenario’s uitgewerkt.
Huidige beleid
Twee scenario’s zijn gebaseerd op de Toekomstverkenning Welvaart en Leefomgeving (WLO), Nederland in 2030 en 2050. Deze nemen het vaststaande beleid in 2015 als uitgangspunt en worden gekenmerkt door respectievelijk een laag en een hoog tempo van economische, technologische, klimatologische en andere ontwikkelingen.
Duurzame scenario’s
De twee andere zijn ‘duurzame’ scenario’s. Daarin wordt nieuw beleid dat kan bijdragen aan de ambities van het Klimaatakkoord van Parijs en het VN-doel voor duurzame ontwikkeling van de Noordzee meegenomen. Hierin wordt verkend hoe invulling kan worden gegeven aan de thema’s ‘energietransitie’, ‘robuuste natuur’ en ‘toekomstbestendige voedselvoorziening’ uit de Noordzeestrategie 2030 en de Nationale Omgevingsvisie (2050).
Download het rapport (PDF, 9 MB)
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl