Overleggen tussen kotterorganisaties Nederlandse Vissersbond, VisNed en de Engelse visserijorganisatie NFFO hebben geleid tot drie gebieden die gevrijwaard worden van pulsvisserij. Dit betreft de gebieden de Falls (Ramsgate – Thames), East Lowestoft en Welland. Het gebied in de Falls is per direct niet meer toegankelijk voor pulsvisserij, de gebieden East Lowestoft en Welland per 15 februari 2018. De Nederlandse kottersector zal er alles aan doen om tot goede afspraken te komen met collega-vissers op de Noordzee, in dit geval voor de pulsvisserij en het toekomstperspectief daarvoor.
Overleg met NFFO
De National Federation of Fishermen’s Organisations (NFFO) is de koepelorganisatie van Engelse PO’s en behartigt de belangen van Engelse vissers. Op donderdag 21 december 2017 hebben de Nederlandse Vissersbond en VisNed overleg gehad met de NFFO en afvaardiging van haar leden (staandwant- en lijnenvissers) afkomstig uit met name Ramsgate en Lowestoft. Het doel van deze bijeenkomst was om in goede harmonie te komen tot gebieden die niet meer zullen worden bevist door pulsvissers aangezien Engelse vissers beweren dat hun inkomens te fors dalen door de Nederlandse aanwezigheid. Dit doel werd mede gedreven door de negatieve uitlatingen van Engelse vissers over de pulsvisserij en het feit dat een goede verstandhouding met deze groep van groot belang kan zijn in het aanstaande Brexit-proces.
Vrijwillige overeenkomst tussen visserijorganisaties
Het gesprek met de NFFO en haar leden heeft geleid tot een vrijwillige overeenkomst tussen beide visserijorganisaties. Drie gebieden zullen (periodiek) gevrijwaard worden van pulsvisserij:
- Falls (Ramsgate – Thames)
o Ingangsdatum; per direct (15 januari 2018)
o Sluitingsperiode; jaarrond - East Lowestoft
o Ingangsdatum; donderdag 15 februari 2018
o Sluitingsperiode: oktober t/m mei - Welland
o Ingangsdatum: donderdag 15 februari 2018
o Sluitingsperiode: februari t/m mei
Voor medio 2018 zal er met de NFFO worden gesproken over de mogelijkheden om de sluitingsperiode voor “East Lowestoft” een maand later in te laten gaan en een corridor toe te voegen zodat noord-zuid en andersom kan worden gevist. De afspraken met de NFFO worden elk jaar geëvalueerd zodat desgewenst aanpassingen kunnen plaatsvinden. Verder moet opgemerkt worden dat dit een vrijwillige overeenkomst tussen visserijorganisaties betreft waar geen tussenkomst van de overheid is. Dat zorgt ervoor dat de afspraken niet dermate vastliggen dat er in de toekomst geen wijzigingen meer mogelijk zijn.
Belang van de overeenkomst
Het totaalverbod voor pulsvisserij waar het Europees Parlement zich in meerderheid achter heeft geschaard heeft bij pulsvissers tot opmerkingen geleid over deze afspraken met de NFFO. De Nederlandse Vissersbond en VisNed hebben gezamenlijk uitgesproken dat het naleven van deze overeenkomst, ondanks het standpunt van het Europees Parlement, van essentieel belang is.
De komende tijd vergaderen het Europees Parlement en de Raad van Ministers onder begeleiding van de Europese Commissie, het zogenaamde ‘triloog’, over de implementatie van de technische maatregelen. De pulsvisserij is een onderdeel van deze verordening ‘technische maatregelen’. Een goede verstandhouding met collega visserijorganisaties en visserijen kan van groot belang zijn in de uiteindelijke besluitvorming over de toekomst van de pulsvisserij.
De coördinaten zijn tevens beschikbaar gesteld aan Sam-Electronics, zodat deze update in uw plotter kan worden gezet.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl