De Duitse, Deense en Nederlandse garnalenvissers hebben in december vorig jaar het MSC-duurzaamheidscertificaat ontvangen. Dat betekent niet dat de sector nu achterover kan leunen, integendeel. Belangrijke voorwaarde voor het toekennen van het MSC-keurmerk is dat de sector nu aantoont de gemaakte afspraken – die zijn vastgelegd in een managementplan – daadwerkelijk in gaat vullen. Elk jaar zal de sector dit laten controleren aan de hand van een externe audit.
Huiswerkopdrachten vanuit MSC
Aan elke MSC-certificering zijn huiswerkopdrachten verbonden, waarvoor de visserij vier jaar de tijd heeft deze opdrachten te voldoen. In het geval van de garnalenvisserij zijn er zeven condities/eisen, resulterend in een tachtigtal taken die voor de volgende controle in 2019 moeten worden uitgevoerd. De CVO legt uit: “Het huiswerk van de MSC is voornamelijk gebaseerd op het naleven van het managementplan waar de sector zichzelf aan heeft gecommitteerd. Afgelopen jaar zijn de controles op de afslagen geïntensiveerd, waarbij nu 100 procent controle plaatsvindt vanuit de Branche Organisatie (BO) garnalen. In navolging hiervan zullen de komende tijd extra controles van schepen plaatsvinden, omdat per jaar minimaal 20 procent van een vloot gecontroleerd dient te worden. Tijdens deze controles aan boord wordt er gecontroleerd op de minimale maaswijdte van 22 mm in de kuil, maximale gecombineerde lengte van 20 m van de boom en een maximaal gecombineerd gewicht van het tuig van 4.000 kg en de maximale maaswijdte van 70 mm in het zeefnet.”
MSC en de Wnb-vergunning
De controles helpen de vissers te zien waar ze nog stappen moeten nemen. Niet alleen voor MSC, maar ook voor hun Wnb-vergunning. De eisen van de Wnb-vergunning zijn op sommige vlakken vaak strenger dan die van MSC. Zo is voor de Wnb-vergunning de maximale maaswijdte voor het zeefnet 60 mm, dient de zeefwijdte van de spoelsorteermachine minimaal 6,0 mm te zijn en mag het gecombineerde gewicht van het vistuig maximaal 3.800 kg wegen.
Onderzoek vangstoptimalisatie
Daarnaast heeft de sector zichzelf gecommitteerd aan doorlopend onderzoek naar kansen om het voortplantingssucces van het garnalenbestand verder te optimaliseren. Want hoe duurzamer de visserij, hoe gunstiger dit op termijn is voor iedere visser. De gekozen onderzoeksrichting voor verdere verduurzaming is het minimaliseren van bijvangst van kleine niet-paairijpe garnalen. De vraag is of de oplossing ligt in de maaswijdte. Een kleine maaswijdte levert veel jonge garnalen op, maar een te grote maaswijdte gaat ten koste van de marktwaardige vangst. Er is onlangs besloten om naast het onderzoek naar lange termijn opbrengsten van de maaswijdtevergroting, ook andere alternatieven voor het optimaliseren van de vangstsamenstelling te onderzoeken. Vooralsnog blijft de minimum maaswijdte 22 mm.
Schouders eronder
Het behalen van het MSC-certificaat is niet alleen een kroon op het werk van de garnalensector, het is ook een noodzaak. Het MSC-certificaat is de reden dat de Hollandse garnaal in de schappen van de supermarkt te vinden is. Dat de garnalen daar nu liggen, betekent niet dat de vissers op hun lauweren kunnen rusten. Juist voor het behouden van het keurmerk moet de sector de schouders zetten onder het werk dat ze nog moet doen.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl