De Amerikaanse multinational General Electric (GE) komt met een superwindmolen op de markt met rotorbladen van 107 meter. De diameter van de rotor meet maar liefst 220 meter, ongeveer twee voetbalvelden lang. De molen, Haliade-X gedoopt, is in vergelijking met standaard windmolens twee keer zo hoog (260 meter) en driemaal zo productief met een capaciteit van 12 megawatt.
Volgens GE moet het eerste exemplaar over drie jaar zijn opgeleverd. Ter vergelijking: in mei vorig jaar is het Nederlandse windmolenpark Gemini benoorden Schiermonnikoog opgeleverd met 150 windmolens die elk 4 megawatt leveren. Voor hetzelfde vermogen zou een park met 50 molens kunnen volstaan.
Nu 9,5 megawatt
De grootste windmolen op zee van dit moment is de Vestas V164. De capaciteit van deze turbine is ‘opgevoerd’ van aanvankelijk 7 naar nu 9,5 megawatt. De rotordiameter is 164 meter en dit type is vergelijkbaar met de windmolens die op de parken Borssele I en II moeten komen in 2020.
Rotterdam naar 50 megawatt
Voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond roept alle partijen die betrokken zijn bij de uitrol van windenergieproductie op de Noordzee op om rekening te houden met de komst van nieuwe superwindmolens. “Rotterdam is bezig met windmolens met een vermogen van 50 megawatt. Ook andere plannenmakers moeten er rekening mee houden dat de innovatie in razend tempo gaat. De windmolenparken beperken de visserij. Als er maar één molen in plaats van twee, drie of straks 5 nodig is, dat is qua ruimtebeslag een enorm verschil. Met minder windparken kunnen we dan toch de doelstellingen halen.”
Advies aan beleidsmakers
De Nederlandse Vissersbond pleit al langer voor aanpassing van het beleid. Zo gaf Durk van Tuinen in augustus 2017 in een artikel (Visserijnieuws) een advies aan de beleidsmakers om drie uitgangspunten te hanteren: ‘Maak windmolens zo groot mogelijk en zet zo dicht mogelijk bij elkaar voor een minimaal ruimtebeslag op zee’, ‘Pak de regie en wijs alleen gebieden voor windparken aan waar momenteel weinig sleepnetvisserij is en dus niet de rijke visbestekken’ en ‘Combineer de windparken met de functie natuurontwikkeling’.
Meer informatie
Lockheed Martin ontwerpt gigawindmolen van 50 megawatt
Rotterdam akkoord met 20 à 30 windmolens van 300 meter hoog
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt of Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl