Het Grevelingenmeer wordt weer getijdewater. Het kabinet heeft besloten de Brouwersdam doorlaatbaar te maken, als onderdeel van een pakket maatregelen van 275 miljoen euro, ter verbetering van de waterkwaliteit van de grote wateren in Nederland. Naast 75 miljoen voor de ombouw van de Brouwersdam is 16 miljoen euro uitgetrokken voor het Waddengebied. De ministers Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben dit laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.
Grevelingen weer getijdenwater
Het toelaten van zuurstofrijk zeewater is goed voor de waterkwaliteit in het Grevelingenmeer, waar voornamelijk op kreeft, paling en oesters wordt gevist. De Grevelingen is begin jaren ’70 met een dam afgesloten als onderdeel van de Deltawerken. Het natuurlijke ecosysteem is daardoor aangetast door de overgang van zout naar brak water en een gebrek aan zuurstof. Krabben en mosselen zijn er verdwenen.
Naast het herstellen van de verbinding met de Noordzee – waarbij het kabinet nog met de provincie Zeeland gaat onderzoeken of een getijdencentrale in de Brouwersdam haalbaar is – worden aanvullende maatregelen genomen, zoals het ophogen van zandbanken voor broedvogels.
Waddenautoriteit en Markermeer
In de brief noemen de ministers ook de rol van de nieuw te vormen beheerautoriteit Waddenzee. Deze moet een integraal beheerplan voor betere bescherming van natuur en duurzame visserij opstellen en uitvoeren. Ook komt er een bijdrage aan onderzoek vanuit de Gebiedsagenda Wadden, om samen met regionale partijen maatregelen uit te werken.
Het kabinet besteedt een bedrag van 16 miljoen euro aan het verbeteren van het water in het Eems-Dollard-gebied. Er worden kwelders aangelegd, die het slib moeten afvangen. Ook komt er 1 miljoen euro beschikbaar om samen met regionale partijen te onderzoeken wat de verschillende kansrijke maatregelen zijn voor verdere verbetering van het Markermeer, waar vertroebeling door slib eveneens een probleem is.
Microplastic en chemische stoffen
Een deel van het geld gaat naar verbetering van de waterzuivering. Voorkomen moet worden dat medicijnresten, microplastics en andere ongewenste chemische stoffen in het water terechtkomen. Ook worden maatregelen uitgewerkt om de milieueffecten van landbouw op natuur en waterkwaliteit te verminderen.
Goed voor visstand
Nederlandse Vissersbond is blij met de aangekondigde maatregelen. “Geleidelijke overgangen van zoet naar zout water zijn goed voor de visstand en daar profiteren vissers, vogels en zeezoogdieren van. Het wegvangen van natuurvreemde (chemische) stoffen uit het oppervlaktewater is uiteraard iets wat wij toejuichen als vissers. Het zou helemaal goed zijn als waterzuivering natuurlijke meststoffen als fosfaat ontziet, zodat het ecosysteem in de kust- en binnenwateren een oppepper zouden krijgen,” aldus Derk Jan Berends, secretaris van de Nederlandse Vissersbond.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl
<< Terug naar het Weekjournaal