De Nederlandse kottervisserij benadrukt al jaren dat de aanlandplicht niet haalbaar en werkbaar is voor de demersale visserij. Ook visserijsectoren uit andere landen sluiten zich daar de laatste tijd meer en meer bij aan. In de vergadering van de North Sea Advisory Council (NSAC) in Gotenburg afgelopen dinsdag, waar Durk van Tuinen namens de Nederlandse Vissersbond bij aanwezig was, was de naderende (volledige) implementatie van de aanlandplicht per 1 januari 2019 dan ook een hot-topic.
Aanlandplicht
Deminimus, choke-species, selectiviteit, overleving… termen die continu over tafel vliegen om de aanlandplicht enigszins werkbaar te maken voor Nederlandse kottervissers. Dit voorjaar moet de inbreng voor de zogenaamde discardplannen worden ingeleverd. Eventuele uitzonderingen voor de aanlandplicht worden daarin, met wetenschappelijke onderbouwing, opgenomen.
Echter wordt hier, onder druk van Europees bewind, de verkeerde volgorde gehanteerd. Jaren geleden is de aanlandplicht geïntroduceerd ter voorkoming van voedselverspilling. De invoering van deze plicht heeft enorme gevolgen voor de kottervissers (lees ook de recente uitleg van de Nederlandse Vissersbond over bijvangst en discards). Op de Noordzee hebben vissers veelal te maken met een gemengde (bodem)visserij en daar zit de onwerkbaarheid in als we kijken naar de aanlandplicht. Vanuit de NSAC zal er de komende tijd nogmaals een advies worden opgesteld aan onder andere de Europese Commissie om een totale chaos in 2019 af te wenden.
In de NSAC is tevens de kwestie behandeld van de bijvangst van gequoteerde vissoorten in een visserij die gericht is op niet-gequoteerde soorten, zoals de visserij op garnalen (Crangon crangon). Tot op heden heeft de Europese Commissie aangegeven dat alle gequoteerde vangsten onder de aanlandplicht vallen, of ze nu gedaan worden in een specifieke visserij op gequoteerde soorten of in een visserij op niet-gequoteerde soorten. Deze situatie is nogmaals voorgelegd door meerdere partijen bij de juristen van de Europese Commissie. De aanlandplicht is voor bijna de hele kottervisserij niet werkbaar, maar voor het grotendeel voor de garnalenvissers ronduit onmogelijk omdat men bijvoorbeeld niet over quotum beschikt om bijvangsten aan te landen, om over de praktische redenen nog maar te zwijgen.
Brexit
De visserijorganisaties uit het Verenigd Koninkrijk zijn altijd actief deelnemer geweest binnen de NSAC. Echter heeft ook hier de Brexit invloed op. De houding ten opzichte van elkaar is veranderd. Door de Deense visserijsector is tijdens de NSAC een toelichting gegeven op het bezoek van EU-hoofdonderhandelaar Barnier aan Denemarken, waar onder andere de visserijsector werd bezocht. Binnen de NSAC moet omtrent de Brexit organisatorisch ook het nodige geregeld worden, zoals een verhuizing van het secretariaat dat momenteel is gevestigd in het VK en een herverdeling van de financiering.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.