Woensdag kwam de sector bijeen op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Den Haag om te praten over de overlevingskans van roggen met betrekking tot de aanlandplicht. Bij de bijeenkomst waren naast de Nederlandse Vissersbond ook beleidsmakers van het ministerie van LNV aanwezig en afgevaardigden van Stichting de Noordzee, NEV, WMR, VisNed, WNF, Dutch Shark Society, WWF, Irish PO, NFFO en de Zweedse overheid.
Onderzoek naar overleving rog
Eerder onderzoek (Enever et al., 2010 en Depestele et al., 2014) wees uit dat roggen een behoorlijke overlevingskans hebben. Deze onderzoeken zijn een belangrijke sleutel om tot een uitzondering voor roggen in de aanlandplicht te komen. De eerste twee onderzoeken zijn voornamelijk gebaseerd op de stekelrog. WMR heeft onlangs twee reizen voltooid waarbij ook metingen zijn verricht naar de gevlekte rog.
Dataverzameling
ILVO is bezig met een projectaanvraag genaamd Sumaris. Dit project zal zich richten op extra dataverzameling omtrent roggen en het verder onderzoeken van de overlevingskansen. Tevens bracht Lotte Huisman van Stichting De Noordzee ‘Vistrek’ ter sprake. Vistrek is een idee dat verleden week is ontstaan tijdens de Vishack waarbij vangsten (marktwaardig en discards) worden geregistreerd en gedeeld door vissers. In relatie tot de aanlandplicht kunnen andere vissers naar aanleiding van de gedeelde data zien waar zich veel roggen bevinden en dit gebied dus mijden. De Nederlandse Vissersbond heeft aangegeven dat dit idee in de praktijk niet tot zijn recht komt.
Sorteren
Een ander idee dat werd geopperd door de aanwezige partijen is het met de hand uitsorteren van roggen. Durk van Tuinen, aanwezig namens de Nederlandse Vissersbond, heeft eerst de aanwezigen uitleg gegeven over het verwerkingsproces aan boord. Het huidige sorteersysteem is al dusdanig ingericht dat de overlevingskans van rog goed is. Handmatig rog uit de opvangbak sorteren is in de praktijk onmogelijk en draagt waarschijnlijk niet bij aan een verhoogde overlevingskans van de rog.
Selectiviteit
In het kader van selectiviteit gaven enkele partijen aan graag wijdere mazen te willen, een lagere vissnelheid en het verhogen van de onderpees. Het ministerie van LNV gaf hierop als reactie dat het voorstel werkbaar moet blijven voor de sector, wat uiteraard werd ondersteunt door de aanwezige belangenorganisaties Nederlandse Vissersbond en VisNed.
Uitwerking
De uitkomsten van de bijeenkomst worden verder uitgewerkt door het ministerie van LNV. Dit voorstel zal de inzet zijn om rog als uitzondering te laten gelden in de aanlandplicht. De betrokken partijen, waaronder de Nederlandse Vissersbond, krijgen het voorstel nog te zien voordat het wordt voorgelegd aan de Europese Commissie.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.