De visserij op het IJsselmeer werd onder een vergrootglas gelegd tijdens het Algemeen Overleg Visserij afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer. “Het Rijk is een slechte rentmeester van het IJsselmeer”, zei Futselaar (SP) in zijn redevoering. Tegelijkertijd nam Bisschop van SP het op voor de IJsselmeervissers: “De bal wordt bij de vissers gelegd. Zij moeten aantonen dat hun manier van vissen geen negatieve invloed heeft op bijvoorbeeld watervogels, maar waar moeten zij de tijd en het geld vandaan halen om dit te onderzoeken?”
Volgens de onderzoeksresultaten van WMR is er nog geen herstel te zien in de visstand van het IJsselmeer. Diverse oplossingen voor herstel van de IJsselmeervisstand zijn de revue gepasseerd, waaronder Plan B die vorig jaar in werking trad. Echter is de voortgang onvoldoende.
Gezamenlijke aanpak IJsselmeervisserij
“De situatie is ingewikkeld geworden”, gaf minister Schouten toe in de Tweede Kamer. Toch wil ze nog een keer proberen om het herstel gezamenlijk aan te pakken. “Ik ben bereid om alle opties nog een keer op tafel te leggen, ook al zijn ze niet allemaal haalbaar. Alle mogelijkheden en tussenoplossingen moeten we bekijken om nieuwe afspraken te maken en te komen tot een duurzame sector die transparant werkt en de impact op een Natura 2000-gebied tot een minimum beperkt”, aldus de minister van LNV. Hierbij benadrukte ze: “Het zoeken naar nieuwe afspraken gaat alleen tot resultaat leiden als de vissers ook zelf initiatief tonen en verantwoordelijkheid nemen.”
Verloop vergunningen
De termijn voor de IJsselmeervergunningen verstrijkt binnenkort, daarom heeft minister Schouten in de Tweede Kamer aangegeven druk achter dit dossier te zetten. De IJsselmeervissers willen per 1 juli hun netten kunnen uitzetten om op snoekbaars, baars en andere schubvis te kunnen vissen. Hiervoor zijn nieuwe vergunningen in het kader van de Visserijwet én Wet Natuurbescherming nodig. Voor dat laatste moeten de vissers met wetenschappelijke studies aantonen dat hun visserij geen significant negatieve effecten heeft op de Natura 2000-doelstellingen voor onder andere watervogels in het IJsselmeer en Markermeer. De aanvragen van de vissers hiervoor zijn ingediend bij de provincies Flevoland en Fryslân. Het opstellen van de zogenaamde ‘passende beoordeling’, de wetenschappelijke onderbouwing, voor de visserij met staande netten op schubvis kost veel tijd en geld en is daardoor een disproportionele administratieve en financiële last voor de IJsselmeervissers.
Spieringvisserij
Naar aanleiding van vragen over het bestandsonderzoek van spiering gaf minister Schouten ook daarin meer inzicht. Onlangs heeft minister Schouten aan de WUR gevraagd om een nieuw afwegingskader te schetsen met betrekking tot de visserij op spiering. Zodra ze hierin meer duidelijkheid heeft, zal ze de Kamer daarover informeren. Op de Kamervraag of een onmiddellijk verbod op spieringvisserij niet wenselijk was in deze situatie, antwoordde Schouten het volgende: “Vanuit wetenschappelijk onderzoek is hier nog geen aanleiding toe.” Het uitblijven van een nieuwe afwegingskader voor het openstellen van de voorjaarsvisserij op spiering betekent dat de IJsselmeervissers niet op spiering mogen vissen ook al staat het bestand er sinds jaren weer beter voor, lees ook eerdere berichtgeving van de Nederlandse Vissersbond hierover.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl