Ondanks de recente toezegging van minister Wiebes dat hij afspraken wil maken met de visserij bij de uitrol van windparken in de Noordzee, bleek bij de kaartsessie bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op 3 april dat de geboden ruimte aan de visserij nihil is.
De RVO presenteerde tijdens de ‘kaartsessie’ de plannen voor de tweede routekaart ‘wind op zee’ aan een twintigtal vissers (van de Bra-7, GO-37, GO-38, GO-48, KW-5, UK-1 en UK-24) en vertegenwoordigers van visserijorganisaties, onder wie Durk van Tuinen namens de Nederlandse Vissersbond. Deze tweede routekaart beslaat de plannen en bijbehorende zoekgebieden voor windenergie op zee in de periode 2024 – 2030. De verwachtingen van de vissers waren bij aanvang nog enigszins positief als gevolg van de toezegging van de minister.
We Raken een gezond visgebied kwijt aan de windindustrie gesitueerd tussen drukke scheepvaart routes leveren we het zuidelijk deel van de Noordzee in ,blijkbaar kiezen we voor Energie ipv gezonde Vis,en dit zonder onderzoeken naar de lange termijn effecten @MinisterieEZK @minlnv pic.twitter.com/WEUQYbwKlo
— dirk kraak bra 7 (@dirkkraakbra7) 4 april 2018
— dirk kraak bra 7 (@dirkkraakbra7) 4 april 2018
Windmolenparken gepland op tongbestekken
Groot was de deceptie toen de plannen op het digitale bord werden gepresenteerd: de sector verliest simpelweg alle tongbestekken in de strekkende Nederlandse Noordzee tussen Scheveningen en Den Helder tussen de bestaande verkeersscheidingsstelsel. De groep vissers pleitte nog voor het zo kort mogelijk op elkaar plaatsen van de molens om het verlies van kostbare visgrond te beperken, maar ook daarover werd opgemerkt dat uit efficiëntie overwegingen gekozen kan worden om windmolens verder uit elkaar te plaatsen om een zo optimaal rendement te kunnen behalen. Voor de sessie was een drietal uur gereserveerd, maar na anderhalf uur stonden de vissers alweer volkomen gedesillusioneerd buiten.
Visserij voor schut gezet
Actiegroep EMK beraadt zich op volgende stappen om op te komen voor het belang van de getroffen visserijbedrijven die uit het genoemde gebied op de Noordzee verdreven worden. De visserijorganisaties zullen op hun eigen werkwijze de nodige stappen zetten. Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt: “We roepen minister Wiebes ter verantwoording vanwege zijn eerdere toezegging in de Kamerbrief van 26 maart. Dat is een naar nu blijkt letterlijke loze belofte.”
Gisteren een kaartsessie bij RVO bijgewoond, het werd een grote Desillusie, deze zgn inspraak ronde bleek niets meer dan het aanhoren van heel slecht nieuws voor de sector,Dit gaat een catastrofe worden voor de natuur en Vissers zullen daar weer de rekening van krijgen. pic.twitter.com/vgFdh6Ri0i
— dirk kraak bra 7 (@dirkkraakbra7) 4 april 2018
Lees ook:
– Kennisdossier: Ruimtelijke ordening op zee
– Persbericht: Visserij wil ruimtebehoud op zee
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl