Vanuit de Nederlandse garnalenvisserij bestaat de nadrukkelijke wens om te komen tot een internationaal beheerplan. Op dit moment zijn er te grote verschillen tussen garnalenvissers uit verschillende Europese lidstaten die voor spanningen zorgen op diverse visgronden.
Nederland heeft samen met Duitsland de International Council for the Exploration of the Sea (ICES) gevraagd om advies uit te brengen over de noodzaak voor een beheermaatregel. De adviesraad van ICES heeft gecommuniceerd dat beheer van garnalenvisserij op de Noordzee voordelen oplevert voor zowel de visserij (duurzame oogst) als het ecosysteem. Het ontwikkelen en creëren van draagvlak in samenspraak met overige EU lidstaten is erg belangrijk. Implementatie en synchronisatie van de beheerinitiatieven op Europees niveau is hierin leidend. Vanuit dit project is tevens aansluiting geïnitieerd met de Focusgroep Garnalen (NSAC).
Beheermaatregel ontbreekt
Momenteel is er sprake van een ongecontroleerde en on-gemonitorde inspanning en effectiviteit van de visserij op garnalen door het ontbreken van een beheermaatregel. De ontwikkeling van nieuwe en efficiëntere tuigen (bijvoorbeeld de pulskor voor garnalen) vergroot de noodzaak tot beheer. Het belang van de sector om MSC te halen is tevens een belangrijk argument voor beheer.
Kennisvergroting
Momenteel wordt volop gewerkt door IMARES aan kennisvergroting en de intrinsieke rol van de garnaal zelf in de ecologie en over de visserijbewegingen. Uiteindelijk hopen we met een beheer-evaluatie-model uiteindelijk meer inzicht te krijgen in de effectiviteit en ‘impact’ van verschillende vormen van beheer. Projectmanagement en subsidiebeheer is in uitvoering bij de Nederlandse Vissersbond. Wetenschappelijk procesbegeleider is IMARES (IJmuiden). Stichting De Noordzee participeert vanuit de NGO’s.
Looptijd project
Het project loopt van 1 mei 2013 tot 31 december 2015.
Eindrapport
In 2015 verscheen het eindrapport ‘Ecologische onderbouwing bestandsbeheer Noordzeegarnaal’.
Financiering
Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF) ter investering in duurzame visserij.