Minister Schouten heeft vorige maand laten weten dat het verdrag van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) over opleidingscertificering voor visserij (STCW-F) in de zomer van 2019 in werking treedt. Eén van de opleidingseisen is dat alle bemanningsleden op een vissersschip in het bezit zijn het certificaat Basic Safety, aangevuld met de module Fishery.
Deze eis verandert effectief niets aan de huidige situatie. Al sinds 2002 geldt die eis eigenlijk al voor de gehele bemanning: alle opvarenden met een taak op de alarmrol dienen over het Basic Safety Fishery-certificaat te beschikken. Aangezien In de praktijk kotters met een wettelijk minimale bemanningssterkte varen, heeft iedereen aan boord een taak op de alarmrol en is het certificaat dus al verplicht.
Opvarenden die in het verleden een certificaat Basic Safety zonder einddatum hebben gehaald, hoeven enkel de training te volgen voor het Fishery gedeelte.
Medical First Aid en Medical Care
In de praktijk zijn de schipper en één aangewezen opvarende (meestal de plaatsvervangende schipper) verantwoordelijk voor de medische zorg aan boord. In het algemeen zijn dat bemanningsleden met vaarbevoegdheid op basis van SW6, die binnen de 30 mijl actief zijn.
Uitzonderingen hierop zijn de functies plaatsvervangend schipper (code 524) < 45 meter, < 1.500 kW, vaargebied onbeperkt en de functie van schipper (code 504) < 24 meter, 750 kW, vaargebied onbeperkt, indien met dit vaarbevoegdheidsbewijs buiten 30 zeemijl wordt gevaren. Wanneer er niet buiten de 30 zeemijl wordt gevaren, volstaat de opleiding Medical First Aid voor deze bemanningsleden.
Is uw schip actief in vaargebied onbeperkt, dus buiten de 30 zeemijl? Dan moeten de schipper en de opvarenden die verantwoordelijk zijn voor de medische zorg aan boord (in praktijk betekent dit vaak de schipper en de plaatsvervangende schipper/stuurman) de opleidingen Medical First Aid én Medical Care hebben gevolgd. De opleiding Medical Care wordt gegeven aansluitend op de training Medical First Aid.
Dienstverlening Bemanningszaken
U kunt bij de Nederlandse Vissersbond terecht voor de aanvraag van uw vaarbevoegdheidsbewijs, uw monsterboekje en verlenging of ophoging van uw bevoegdheid.
De Nederlandse Vissersbond, legt uit: “We bewaken ook de geldigheid van documenten zoals vaarpapieren en trainingen. Wij maken hierbij gebruik van een digitaal portfolio, een registratiesysteem waarin alle kopieën van uw documenten worden opgeslagen. Dit is voor onze leden kosteloos. U ontvangt van ons bericht indien uw documenten verlopen. U blijft wel zelf eindverantwoordelijk voor de geldigheid van uw documenten. Uiteraard houden wij u op de hoogte van alle ontwikkelingen omtrent de wet- en regelgeving.”
Maatwerk afspraak
Als lid kunt u ook een ‘maatwerk’-afspraak maken. Bijvoorbeeld op hun eigen kantoor of in de haven op een dag dat het u uitkomt. Tijdens deze afspraak informeert de Nederlandse Vissersbond u over de ins en out van uw bemanningszaken en checkt ze de bemanningspapieren aan boord. U kunt uw vragen voorleggen over de vaarpapieren, opleidingen en cursussen in de visserij, bemanningseisen, doorgroeimogelijkheden binnen een functie en de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) voor de kottervisserij.
Meer informatie
Neem voor meer informatie over dit onderwerp of andere bemanningszaken contact op met T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl