In een overeenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Noorwegen wordt aan de lidstaten van de EU de mogelijkheid geboden te gaan experimenteren met het in Denemarken en Canada ontwikkelde EM systeem (Dalskov, J. & Kindt-Larsen, L., 2009).
Elektronisch monitoringssysteem
Het elektronisch monitoringssysteem (EM) waarvan gebruikt gemaakt is bestaat uit vier “closed circuit television cameras” (CCTV), een GPS ontvanger, hydraulische- en bewegingssensoren en een controle box. In Denemarken wordt dit project omschreven als “Fully Documented Fishery” (FDF). Hiermee wordt verwezen naar de mogelijkheid om vangstgegevens te registeren met een elektronisch waarnemingssysteem.
Fully Documented Fishery
Een belangrijk onderdeel van de FDF is de beloning voor deelnemende visserijschepen. De beloning is in de vorm van een verhoging van het individuele contingent / quotum van ongeveer 30%. Voorwaarde is wel dat alle kabeljauw, inclusief de ondermaatse individuen, worden aangeland en van het quota worden afgetrokken. Er is dan sprake van een vangstquotum i.p.v. een aanvoerquotum, ofwel “Catch Quota Management”.
Vermindering kabeljauwdiscards
In Denemarken hebben dergelijke individuele quotumverhogingen, in combinatie met een EM systeem aan boord, geleid tot vermindering van kabeljauwdiscards. Naar aanleiding van de bevindingen van de voorgaande CCTV (pilot) projecten gericht op de Nederlandse visserij (CCTV, deel I en II), is er behoefte aan informatie ten aanzien van veranderingen op langere termijn. Daarnaast is er behoefte om te onderzoeken in hoeverre een vergelijkbaar beloningssysteem kan worden ontwikkelt voor schol of tong. Naast de huidige 12 kabeljauw deelnemers, is er een pilot opgestart voor EM naar platvis (doelsoort tong) aan boord van de TX 36 en UK 45. Deze viskotters worden niet gecompenseerd vanuit de FDF verordening, maar via het proces van wetenschappelijk quotum.
Closed circuit television cameras
Hierdoor wordt het CCTV project de komende jaren voortgezet. De doelen ten opzichte van de voorgaande projecten zijn aangepast. In het kader van de verplichtingen, voortvloeiende uit de aanlandplicht, zal moeten blijken, of EM kan worden ingezet voor verkenning van de mogelijkheden om een beloningssysteem te ontwikkelen van individuele quotumverhoging (Catch Quota Management) voor schol of tong. Alsmede de stimulans om hiermee discards te verminderen. Er wordt in de pilot voor platvis getest met betere camerasystemen. Het CCTV systeem heeft een nieuwe update ondergaan (versie 5.0), waardoor met behulp van digitale camera’s de analyse van discards gemakkelijker vast te leggen is met beeldanalyses.
Doelstelling CCTV project
- Continuering van de registratie van kabeljauw vangsten en bestemming (aanlanding en discards).
Hiervoor is een beloningssysteem ontwikkelt gedurende de eerste projecten CCTV deel I en II voor verschillende commerciële visserijen in Nederland. - Het maken van een voorlopige analyse van de veranderingen in het gedrag van de visserij als gevolg van toepassing van het Catch Quota Management in de kabeljauwvisserij.
- Advies over de bruikbaarheid van het EM systeem om inzicht te krijgen in de vangsten en bestemming (aanlanding en discards) van schol of tong (maats en ondermaats) voor verschillende commerciële visserijen in Nederland.
- Verkenning van de mogelijkheden om met dit Elektronische Monitoring (EM) systeem een beloningssysteem te ontwikkelen van individuele quotumverhoging (Catch Quota Management) voor schol of tong, om hiermee discards te verminderen.
Projectmanagement
Projectmanagement en subsidiebeheer is in uitvoering bij de Nederlandse Vissersbond. Hoofdaanvrager is de CVO. Technische projectuitvoering is in handen bij Piet Brouwer Elektrotechniek, te Urk. Wetenschappelijke procesbegeleider is IMARES.
Looptijd project
De startdatum van het project is 1 april 2014, de einddatum: 31 december 2015.
Eindrapporten
In 2015 verschenen de eindrapporten:
‘Eindverslag Fisheries deel III ‘
‘CCTV deel 3 IMARES 1-10’
‘CCTV deel 3 IMARES 11-22’
‘CCTV deel 3 IMARES 23-31’
Financiering
Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF) ter investering in duurzame visserij.