Naast tong, tarbot en schol vissen de dertien kotters van Rederij Jaczon in Scheveningen samen heel wat afval per jaar uit zee. Het terugzetten van die ‘bijvangst’ is geen goed plan en daarom heeft de Jaczon-vloot zich aangesloten bij het internationale recycle-initiatief ‘Fishing for Litter’.
KIMO, de internationale koepel van kustgemeenten, is initiatiefnemer van het project Fishing for Litter, waaraan in Nederland inmiddels meer dan 130 kotters meedoen. Deelnemende kotters kunnen in alle Nederlandse vissershavens hun opgeviste afval in big bags aanlanden.
Gezondere Noordzee, schonere stranden
Jaarlijks wordt met dit initiatief inmiddels meer dan 300 ton afval ingezameld. Daarvan wordt tot wel 95 procent gerecycled. Veel van het afval dat is zee ligt is niet afkomstig van de maritieme sector, maar van land. Ruim 70 procent komt via rivieren in de Noordzee terecht.
Vis gedijt het beste in een gezonde zee. Bovendien is geen enkele schipper blij met plastic troep in het net. Vissers nemen daarom hun verantwoordelijkheid. Ze houden de Noordzee schoon en voorkomen zo ook dat de stranden vervuild raken met afval uit zee.
Voedselzekerheid en verantwoordelijkheid
Jaczon is onderdeel van Cornelis Vrolijk, dat door de hele visketen actief is in de vangst, kweek, verwerking en verkoop van vis, visproducten en garnalen. Samen met de Nederlandse vissers en collega-bedrijven levert deze multinational een belangrijke bijdrage aan de voedselzekerheid van miljoenen mensen over de hele wereld. Bij die verantwoordelijkheid past het werken aan gezonde visbestanden, terugdringen van milieubelasting en goede arbeidsomstandigheden.
Ook meedoen?
Wilt u ook meedoen met Fishing for Litter? Neem dan contact op met Jan Joris Midavaine, projectleider Fishing for Litter: jmidavaine@odijmond.nl of T 0251-263 848.