Eind mei berichtte de Nederlandse Vissersbond over de verplichtstelling voor bedrijven in de sector zeevisserij met werknemers in (loon)dienst om zich aan te sluiten bij het pensioenfonds PGB.
Om te kunnen beoordelen of bedrijven in de zeevisserij als werkgever bij Pensioenfonds PGB ingeschreven moeten staan, verstuurde het pensioenfonds eerder dit jaar een vragenlijst naar bedrijven die bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven als zeevisserij-onderneming. De vragenlijst bleek niet goed afgestemd op de verschillende (arbeids-)verhoudingen in de visserijsector, wat zorgde voor verwarring.
De Stichting Sectorraad Visserij heeft het Pensioenfonds PGB hierop gewezen en inmiddels heeft er een gesprek plaatsgevonden. Het pensioenfonds heeft beloofd nieuwe vragenlijsten te ver-sturen die duidelijker zijn voor de visserijsector.
Voor wie is het Pensioenfonds PGB verplicht?
De verplichtstelling van de pensioenregeling voor de zeevisserij is alleen van toepassing op vissers die werknemer zijn en onder het Nederlandse socialezekerheidsstelsel vallen. Werknemer ben je als:
a) je ondergeschikt bent aan de werkgever;
b) je persoonlijk de arbeid moet verrichten; en
c) de werkgever jou loon is verschuldigd als tegenprestatie voor de gedane arbeid (een besommingsdeel is dan ook loon).
Dit kunnen naast vissers, ook andere personen zijn die in dienst van de maatschap werken. Bijvoorbeeld werknemers die zich bezighouden met de administratie, het vaarklaar maken van het schip of de scheepsuitrusting. Ben je als visser maat in een visserijmaatschap, dan ben je geen werknemer.
Wie moet de vragenlijst invullen?
In principe moet degene die volgens de Wet zeevarenden scheepsbeheerder is, de vragenlijst beantwoorden. Dat is doorgaans de maatschap. Doordat de meeste maatschappen in de zeevisserij niet bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven, maar de scheepseigenaar wel, zullen de vragenlijsten doorgaans aan de scheepseigenaar worden gestuurd. Volgens de gangbare maatschapsovereenkomsten mag de scheepseigenaar namens de maatschap optreden en daarom mag hij namens de scheepsbeheerder de vragenlijst invullen en ondertekenen.
Het pensioenfonds wil de vragenlijsten graag allemaal ingevuld retour ontvangen, zodat het kan vaststellen of al dan niet sprake is van verplichte deelname aan de pensioenregeling.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.