Afgelopen maand ontving de PO Nederlandse Vissersbond de visvergunning en enkele dagen later de vergunning op basis van de Wet natuurbescherming (Wnb) voor de Spisulavisserij van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
Na jaren waarin het Spisulabestand te klein in omvang was om de visserij toe te laten, is er sinds vorig jaar een sterke toename gemeten. Het totale bestand is momenteel van meer dan voldoende omvang om de Spisulavisserij weer toe te laten.
Bestandsonderzoek
Wageningen Marine Research (WMR) verricht jaarlijks in opdracht van het Ministerie van LNV, onderzoek naar diverse schelpdierbestanden. Door middel van bestandsopnamen worden onderzoek gedaan naar diverse schelpdierbestanden in de Nederlandse kustwateren, waaronder van de Spisula subtruncata of de halfgeknotte strandschelp. In het voorjaar van 2017 werd het totale Spisulabestand geschat op circa 1.282 miljoen kilo. Een zeer sterke toename ten opzichte van het jaar ervoor, in 2016 werd het totale bestand geschat op slechts 39 miljoen kilo.
Explosieve aanwas
Op basis van de onderzoeksresultaten van WMR is eind vorig jaar door de schelpdiersectie van PO Nederlandse Vissersbond besloten een aanvraag voor zowel de benodigde visvergunningen als een Wnb-vergunning voor de Spisulavisserij aan te vragen. Adviseur dhr. Bert Keus van Agonus Fisheries Consultancy stelde hiervoor een Passende Beoordeling op waarmee de vergunningen werden aangevraagd. In de tussentijd werd er door de visserijbedrijven hard gewerkt om de benodigde aanpassingen aan boord te doen en de vaartuigen gereed te maken voor de Spisulavisserij.
Halverwege juli 2018 kwam het verlossende woord vanuit het ministerie: zowel de visvergunningen als de Wnb-vergunning zijn toegekend. De WR 82 is vervolgens sinds enkele weken gestart met de eerste proefreizen. “Team Vissersbond heeft hier hard voor gewerkt en we zijn erg blij met het resultaat. Vooral de transparante samenwerking met natuur- en mileuorganisaties werpt haar vruchten af”, vertelt Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt.
Onderzoeksproject Spisula
Om meer inzicht te krijgen in de ontwikkelingen van het totale Spisulabestand is er tevens een project opgestart dat wordt gefinancierd met middelen vanuit het Europese Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV).
Onderzoekers van het NIOZ en WMR werken in dit project samen met de Nederlandse Vissersbond, visserijbedrijven en Vogelbescherming Nederland aan een onderzoek naar het Spisulabestand. Hierbij wordt tevens onderzoek gedaan naar de effecten op de zwarte zee-eend, een beschermde vogelsoort (Natura2000) die de Spisula als voedselbron heeft.
Het doel van het project is om op basis van veldobservaties en wetenschappelijk onderzoek informatie te verzamelen en te analyseren over de ontwikkelingen van het schelpdierbestand en de aantallen overwinterende zee-eenden in de Nederlandse kustwateren. Deze gegevens dienen vervolgens als basis voor beleidsontwikkeling voor de Spisulavisserij, zodat er nu en de komende jaren een gezond Spisulabestand kan ontwikkelen welke enerzijds voldoende voedsel biedt voor de zwarte zee-eend en anderzijds commercieel bevisbaar blijft.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt of Egbert van der Tuin via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.