In februari 2018 publiceerde het toonaangevende wetenschapstijdschrift Science een artikel over de wereldwijde ‘visserij-voetafdruk’. Daarin stellen de auteurs dat de mens ‘visserij op industriële schaal uitoefent op meer dan de helft (55%) van het oceaanoppervlak’ van de aarde. Op 7 september kwam Science met een contra-expertise artikel. Uit onderzoek van de Universiteit van Washington blijkt dat de echte werkelijkheid is dat nog geen vier procent van het oceaanoppervlak wordt bevist.
De Europese koepel van visserijorganisaties Europêche, waar ook de Nederlandse Vissersbond indirect deel van uitmaakt, heeft direct de ondeugdelijke publicatie in Science aan de kaak gesteld met een persbericht. Voorzitter Javier Garat vindt het onvoorstelbaar dat Science het ondeugdelijke artikel überhaupt heeft geplaatst. “Het gaat hier niet om het bieden van objectieve, wetenschappelijke informatie. Integendeel, het gaat om het stichten van verwarring bij het publiek met misleidende informatie.”
“Enorme visserijdruk”
“Een schoolvoorbeeld van nepnieuws,” aldus voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond. “Door en passant de term ‘industriële schaal’ te gebruiken in het verhaal, wekken de auteurs de indruk dat er sprake is van een enorme visserijdruk. Daarmee proberen ze de discussie een kant op te sturen die – om wat voor reden ook – de ngo Global Fishing Watch waaraan de auteurs verbonden zijn in de kaart speelt.”
Duurzame bevissing
“De discussie moet niet gaan over de omvang, maar over de duurzaamheid van de visserij. In Europa zijn we het er allang over eens dat de wetenschappers bepalen wat duurzaam is. Zij bepalen de Maximum Sustainable Yield, de hoeveel vis die er gevangen mag worden per vissoort, om ervan verzekerd te zijn dat de natuurlijke aanwas altijd groter is het deel dat we ‘oogsten’. Die aanpak werkt. Op de Noordzee is inmiddels 97 procent van alle vangsten zijn afkomstig van visbestanden die op duurzaam niveau bevist worden,” aldus Nooitgedagt.
Sléchts vier procent
“Dat vier procent van de oceanen momenteel bevist wordt, is juist veel te weinig,” vervolgt Nooitgedagt. “Volgens Eurocommissaris Karmenu Vella van visserij komt op dit moment nog geen drie procent van het menselijk voedsel uit zee. De wereldbevolking groeit intussen wel door. Volgens de Eurocommissaris gaan we in de komende dertig jaar tijd gaan we van 7,5 miljard naar 10 miljard wereldburgers. Dat terwijl de traditionele voedselproductie op land tegen de grenzen van bodemuitputting, waterschaarste en milieubelasting aanloopt. Dus we moeten veel meer gaan oogsten van wat de zee ons te bieden heeft. Zolang we het maar duurzaam en verantwoord doen.”
Achtergrond
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via secretariaat@vissersbond.nl of 0527-698151.