De Nederlandse Vissersbond is content met de toekomstvisie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en merkt op dat het ministerie goed op de hoogte is van de problematiek die in de visserijsector speelt. “Voorheen werd onze sector minimaal tot niet benoemd in zulke belangrijke toekomstdocumenten”, stelt Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt. “Het spreekt ons zeer aan dat de minister oprechte interesse toont in het verhaal van onze vissers en dit ook heeft meegenomen in de toekomstvisie.”
In de visie spreekt minister Schouten vol lof over de sectoren die onder haar portefeuille vallen. “Dit zijn sectoren die voorop lopen in de wereld en die bijdragen aan de Nederlandse welvaart”, aldus minister Schouten. Toch vindt het ministerie dat de manier waar op wij ons voedsel produceren – mede door het klimaatakkoord, verstedelijking en schaalvergroting – uit balans raakt. De oplossing ziet het ministerie in kringlooplandbouw, oftewel het benutten van (elkaars) reststromen.
Aanlandplicht past niet bij de visie
Bij een circulaire visserij, denkt de Vissersbond gelijk aan de aanlandplicht. “De aanlandplicht past niet bij de toekomstvisie van het ministerie. De ondermaatse vis, oftewel een reststroom van de visserij, wordt niet verwerkt tot een nuttig doel. Deze kleine visjes worden in de afslag onbruikbaar gemaakt voor enige vorm van consumptie door middel van een onsmakelijk rode vloeistof”, legt Nooitgedagt uit. “Wij vinden dat er in eerste instantie zo min mogelijk ongewenste bijvangst moet worden opgevist – daarvoor blijft de sector onderzoeken uitvoeren. De ondermaatse vis die wel in het net zit, moet over boord gezet worden. Een deel hiervan zal overleven en het deel dat niet overleeft dient als voedsel voor de bewoners in en rondom de zee. Een circulair systeem dus”, vertelt Nooitgedagt.
Ruimtelijke ordening op zee
De ruimte-problematiek op de Noordzee wordt ook benoemd in de visie. Zo is er te lezen: ‘Er lijkt steeds minder ruimte te komen voor visserij. Op de Noordzee wordt ruimte gevraagd voor het opwekken van duurzame energie en natuurwaarden leggen beperkingen op aan visserijactiviteiten.’ Echter maakt het ministerie in de visie ook een koppeling naar de mogelijkheid van het kweken van schaal- en schelpdieren, zeewier en algen in windmolenparken en natuurgebieden.
“De zorgen om de komst van windmolenparken op zee en Natura 2000-gebieden hebben wij veelvuldig geuit bij de minister en Tweede Kamerleden. Het doet ons goed dat de boodschap gehoord wordt”, vertelt Nooitgedagt. “Maar we pleiten nog steeds voor meer betrokkenheid van de visserij bij de besluitvorming omtrent aan te wijzen gebieden op de Noordzee. Tot dusver is de visserij vaak één van de laatste gesprekspartners in het besluitvormingsproces. Dan is de locatie in stilte al beklonken en mogen wij voor de vorm nog op de koffie komen. Daar passen wij voor”, zegt Nooitgedagt. “Overigens is er op dit moment geen enkel windmolenpark waarin we nu mogen vissen. In de praktijk mag het alleen maar met een hengel, wel of niet geautomatiseerd (jigging). Zelfs mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s) of zeewierkweek is verboden”.
Het oog op klimaat
Klimaatvriendelijk werken is één van de pijlers waar de kringloopvisie op gebaseerd is. Dit mede door het klimaatakkoord van Parijs dat als het zwaard van Damocles boven het hoofd van de EU hangt. “Vissers willen niets liever dan zuiniger omgaan met de uitstoot. Dit scheelt immers ook in hun portemonnee”, geeft Nooitgedagt aan.
Pulsvisserij is één van de innovaties waarmee het brandstofverbruik met bijna vijftig procent wordt gereduceerd. Maar of deze -wetenschappelijk bewezen- innovatie mag blijven bestaan van de Europese Unie, dat is de vraag waar nu over gediscussieerd wordt. Het verliezen van de pulsvergunningen zal een blamage betekenen voor de innovatie en de wetenschap. Dat vindt minister Schouten ook, zo zei ze afgelopen weekend in een interview op Radio 1: “We moeten nog steeds de discussie voeren: gaat het om politieke issues of kijken we ook echt naar het effect van het tuig.”
Verduurzaming
De uitdaging voor de visserij liggen volgens de toekomstvisie voornamelijk bij verdere verduurzaming en het voorkomen van verspilling. “Wij blijven, samen met de wetenschap, onderzoek uitvoeren in de verschillende visserijtechnieken. Stapje voor stapje zien wij dat de methodes nóg selectiever worden, minder bodemberoering geven en zorgen voor minder uitstoot”, aldus Nooitgedagt.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.