In het Algemeen Overleg van de Vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer werden kritische vragen gesteld door Kamerleden Geurts (CDA), Futselaar (SP) en Weverling (VVD) over pulsvisserij, de aanlandplicht en de Brexit. Namens de Nederlandse Vissersbond waren Derk Jan Berends (secretaris) en Ellen van den Manacker (communicatie) aanwezig bij het Algemeen Overleg in Den Haag.
De Nederlandse Vissersbond onderhoudt contact met diverse politieke partijen en voorziet hen van de nodige informatie over ‘hete hangijzers’ in de visserij, zoals pulsvisserij, de aanlandplicht, windmolenparken op zee en de aanlandplicht. “Wij zijn tevreden over de vragen die door de Kamerleden zijn gesteld tijdens het laatste Algemeen Overleg. Daaruit blijkt dat de Tweede Kamer onze sector serieus neemt en de Minister scherp houdt om de vele problemen aan te pakken waar onze vissers tegenaan lopen”, zegt Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond.
“Voor NL belangrijk dat wetenschappelijke onderzoeken voortgezet worden. Onze inzet is de huidige vergunningen behouden. Maar dat is een taai debat. Ik wil geen hoop en verwachtingen scheppen, maar er wordt hard onderhandeld”, aldus Schouten over #pulsvisserij. #aovisserij
— NED■VISSERSBOND (@Vissersbond) 9 oktober 2018
Grote zorgen om toekomst pulsvisserij
Jaco Geurts, kamerlid namens het CDA, opende zijn betoog in het Algemeen Overleg met pulsvisserij. “Het CDA maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de groene lobby tegen de grootste innovatie in de visserijsector van de afgelopen twintig jaar”, aldus Geurts. Ook Arne Weverling (VVD) uitte zijn zorgen: “De VVD vindt dat er duidelijkheid moet komen voor de vissers en hun families”, zei Weverling. Gevolgd door de vraag die onder veel pulsvissers leeft: “Hoe groot acht minister Schouten de kans dat er een oplossing komt?”
Maximum aantal pulsvergunningen
Over de lobby omtrent pulsvisserij wilde minister Schouten niet veel prijsgeven. “Dan schieten wij onszelf in de voet”, zei ze tijdens het Algemeen Overleg. “Als Nederland willen wij besluiten baseren op feiten. Voor Nederland is het dus van wezenlijk belang om het wetenschappelijk onderzoek voort te zetten. Daarmee zetten wij in op behoud van het maximum aantal vergunningen. Maar met een Europees Parlement dat voor een totaalverbod stemde, is het een taai debat om te voeren”, aldus de minister van LNV. “Tot nu toe is alles nog mogelijk, van een behoud van de vergunningen tot een totaalverbod. Dus ik wil geen hoop of verwachtingen wekken.”
Brexit
Ook de Brexit werd aangestipt door de Kamerleden. “Hoe zit het na de Brexit met de Engelse wateren en onze toegang van onze vissers daartoe. Wij krijgen daar weinig informatie over”, gaf Futselaar (SP) in het Algemeen Overleg aan. Ook hierin kon minister Schouten weinig duidelijkheid geven. “Dit is geen rocket science. De Britten willen dat wij geen toegang hebben tot hun wateren en wij willen dat wel. Dus zeggen wij: dan koppelen wij daar de markttoegang aan. Dat is de onderhandelingspositie waar we momenteel in zitten. Meer duidelijkheid kan ik daar niet over geven”, aldus minister Schouten in het Algemeen Overleg.
Aanlandplicht
Jaco Geurts (CDA) vertelde zeer teleurgesteld te zijn dat de uitzondering van het aanlanden van schol is beperkt tot 1 jaar. Hierop zei Schouten: “Voor schol hadden wij verder willen gaan dan de Commissie is gegaan. De Commissie is nog niet overtuigd van de hoge overlevingskans bij het teruggooien van de schol. Komend jaar gaan we het onderzoek daarnaar voortzetten. We blijven inzetten op een verlenging daarvan.”
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.