Op dinsdag 9 oktober vond er in het Europees Parlement in Brussel een hoorzitting plaats over de volledige implementatie van de aanlandplicht per 1 januari 2019. De hoorzitting werd georganiseerd door het Visserijcomité van het Europees Parlement en was toegankelijk voor publiek. Namens de Nederlandse Vissersbond was Durk van Tuinen aanwezig, maar ook VisNed en de Gemeente Urk waren vertegenwoordigd in Brussel.
Werkelijke probleem wordt niet gezien
De hoorzitting startte met diverse presentaties van onder andere de wetenschap, de Europese Commissie, een Franse visserman en NGO Client Earth. “Het was opvallend dat er tijdens de presentaties geen ruimte was voor de inbreng vanuit de visserijsectoren. Er werd al snel duidelijk dat het werkelijke probleem van de aanlandplicht niet wordt gezien”, blikt Durk van Tuinen terug op de hoorzitting.
Oplossingsrichtingen als ophoging van quota, interspecies flexibiliteit en ruilen werden genoemd om de zogenaamde choke-species* op te lossen. “Deze oplossingen zijn niet passend voor de Nederlandse gemengde visserijen op de Noordzee en in Het Kanaal”, aldus Van Tuinen.
*Choke-species zijn vissoorten die bijgevangen worden, niet vermeden kunnen worden in de vangst en waar onvoldoende quota voor beschikbaar is.
Problematiek
Elisa Roller van de Europese Commissie stelde dat de sector al een aantal jaar de tijd heeft gehad om selectiever te gaan vissen. De volledige aanlandplicht kan dus geen verrassing zijn. “Een dergelijke benadering van de aanlandplicht toont aan dat er onvoldoende besef is van de problematiek in de gemengde visserijen die op de Noordzee worden beoefend”, aldus Van Tuinen.
Selectiviteit en innovatie
Ook NGO Client Earth had als speerpunt selectiviteit en innovatie. Europarlementariër Peter van Dalen stelde daarop reagerend terecht de vraag waarom het Europees Parlement dan voor een totaalverbod heeft gestemd van een selectievere en innovatieve visserij: de pulsvisserij. Ook Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik attendeerde de voorzitter van de Visserijcommissie erop dat er eens positieve resultaten moeten worden geboekt als het gaat om wet- en regelgeving. “De aanlandplicht is namelijk onwerkbaar voor vele visserijen, onder andere de Nederlandse gemengde visserijen. De vissers verdienen werkbare regelgeving om het hun niet onnodig moeilijk te maken”, aldus Schreijer-Pierik tijdens de hoorzitting.
En hoe nu verder?
Op deze vraag kwam geen antwoord. “‘Regionalisatie’ wordt veelal als sleutelwoord gebruikt, maar misschien is dit niet meer dan de problemen afschuiven op in ons geval de Noordzeelidstaten in de Scheveningengroep. De beweegruimte die regionalisatie biedt is onvoldoende en we stevenen af op grote problemen voor onze kottervloot door deze aanlandplicht”, aldus Durk van Tuinen. Als Nederlandse Vissersbond wordt dit uiteraard blijvend onder de aandacht gebracht in de nationale en Europese politieke arena.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.