Bij de vispassage bij Den Oever zijn onderwaterbeelden gemaakt om het gedrag van de vissen die van de Waddenzee naar het IJsselmeer trekken te monitoren.
Toegankelijkheid tot paai- en opgroeigebieden
In december 2015 is de vispassage bij Den Oever opgeleverd. De passage is een buis door de Afsluitdijk die het voor vissen mogelijk maakt om van de Waddenzee naar het IJsselmeer te zwemmen om zo paai- en opgroeigebieden in het IJsselmeer of het achterland te bereiken.
Monitoring vispassage
Rijkswaterstaat beheert en monitort de vispassage bij Den Oever. In 2016 is de vispassage voor het eerst gemonitord. Hiervoor werd de binnentrekkende vis met netten gevangen. Hieruit bleek dat (in de drukste nacht) zo’n 50.000 glasalen de vispassage passeerden.
Onderwaterbeelden
Om het gedrag van de vissen die gebruik maken van de vispassage nog beter in kaart te brengen, besloot Rijkswaterstaat om onderwaterbeelden te maken in de vispassage. Hiermee kan Rijkswaterstaat bijvoorbeeld de pompinstellingen optimaliseren.
Rustig en donker water
Opvallend volgens Rijkswaterstaat is dat er meer vis door de passage gaat als het water rustig is en als het donker is. De wolhandkrab is de hele dag door te zien en ook grote vissen als baars en volwassen aal maken gebruik van de passage.
Bekijk de onderwaterbeelden hier:
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.