Bij het uitbrengen van een nieuw vangstadvies door ICES uit zich soms een twijfel vanuit de praktijk. Zo zijn er vangstadviezen waarbij de vissers zich afvragen waar de enorme aantallen zich dan bevinden, maar een omgekeerde situatie komt ook zeker voor. Een concreet voorbeeld hiervan is de huidige situatie van rog.
ICES-cursus Stock Assessment
Om meer inzicht te krijgen in hoe een bestandsschatting tot stand komt, volgde Vissersbondmedewerker Jacob Snoek (Contingentbeheer) deze week in Kopenhagen een ICES-cursus over Stock Assessment.
ICES
International Council for the Exploration of the Sea (ICES) is een wereldwijde organisatie die wetenschappelijke onderzoeken uitvoert en naar aanleiding daarvan advies uitbrengt met het oog op duurzaam gebruik van de oceanen. ICES bestaat uit een netwerk van wetenschappers en instituten uit de hele wereld, zo is Wageningen Marine Research (WMR) ook aangesloten bij ICES.
Elk jaar krijgt ICES de opdracht van de Europese Unie om een advies uit te brengen over de visbestanden in de Noordzee en daarmee ook een advies over wat er het komende jaar gevangen kan worden door de Noordzeevissers. Het ICES-advies wordt gebruikt in het overleg tussen de EU en Noorwegen over de vangsten, en ook tijdens de decemberraad in Brussel bij het bepalen van de TAC’s voor het volgende jaar.
Veel lastige factoren
Voor quota zijn bestandsschattingen belangrijk en vanwege het project ‘Onderzoekssamenwerking 2.0’ besloot de Nederlandse Vissersbond zich te verdiepen in het tot stand komen van de bestandsschattingen tijdens de ICES-cursus ‘Stock Assessment’. Gedurende de cursusweek zijn er veel aspecten aan bod gekomen over de bestandsschattingen waaruit blijkt dat deze zijn onderworpen aan veel lastige factoren.
“Je kan het vergelijken met een ballonvaart tijdens dichte mist. Vanuit je mandje moet je een indicatie krijgen van wat er onder je afspeelt”, legde ICES uit over de bestandsschattingen. Om de best mogelijke schattingen te maken werkt ICES met diverse (statische) modellen en complexe berekeningen. Toch zijn er zoveel verschillende factoren die op elkaar inspelen wat dit inschatten lastig maakt. Zo zijn er zogenoemde terugkoppelsituaties waar er bij een groot bestand ook een grotere kannibalisme optreedt of meer concurrentie is om voedsel.
Bijdragen aan goed advies
“Er zijn veel modellen en berekeningen om inzicht te krijgen in de bestandsschattingen”, vertelt Jacob Snoek. “De kennis die wij deze week hebben opgedaan willen wij gebruiken om de adviezen goed te kunnen lezen en mee te werken aan (nog) betere adviezen.” Zo is de Nederlandse Vissersbond met meerdere projectpartners actief in het project OSW 2.0 naar het verbeteren van de bestandsschatting van tarbot en griet. “Voor de bedrijfssurvey van tarbot en griet plus de bemonsteringsreizen voor Noorse kreeft in OSW 2.0 worden gegevens verzameld over soorten die vallen onder de Data Limited Stocks (DLS). Deze gegevens willen de projectpartners van OSW 2.0 gaan aanleveren aan ICES en dat kan dan worden gebruikt om meer inzicht te geven in de huidige bestanden. Zodoende kunnen nog nauwkeurigere bestandsschattingen worden gemaakt en afgepastere adviezen.”
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Jacob Snoek via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.