Na 1,5 jaar onderhandelen is er een akkoord gekomen tussen het EU onderhandelingsteam onder leiding van Michel Barnier en de Britse regering over de voorwaarden waaronder het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) zal verlaten. Tegelijkertijd zijn beide partijen een politieke verklaring overeengekomen waarin de outline wordt geschetst van de toekomstige relatie tussen de EU en het VK. Dit document moet de basis vormen voor de onderhandelingen die starten na 30 maart 2019 over de toekomstige relatie.
Britse Kabinet achter Brexit-akkoord
Afgelopen woensdagavond verklaarde de Britse premier May na een fors uitgelopen debat dat haar kabinet zich achter het voorlopige Brexit-akkoord schaart. “Ik geloof er heilig in dat deze overeenkomst in het belang van het hele Verenigd Koninkrijk is”, zei May in haar verklaring.
Visserij in Brexit-akkoord
Na het korte woord van May heeft de Europese Commissie het uittredingsakkoord bestaande uit 585 pagina’s openbaar gemaakt. In dit document is opgenomen dat tijdens de transitieperiode (van 30 maart 2018 tot 31 december 2020) voor de visserij alles bij het oude blijft.
In de politieke verklaring wordt vervolgens aangegeven dat een akkoord over de toekomstige visserijrelatie tussen de EU en het VK zal worden uitonderhandeld tijdens de transitieperiode. Deze onderhandelingen zullen plaatsvinden als onderdeel van de bredere onderhandelingen over de toekomstige economische partnerschap.
Na 1 januari 2021 kan ofwel de transitieperiode worden verlengd, indien dat nodig is, of er wordt een tijdelijke douane-unie ingesteld. Visserijproducten worden echter uitgesloten van deze douane-unie. Dit is echter alleen van belang indien het niet lukt om voor 1 januari 2021 een visserij-akkoord overeen te komen.
Onzekerheid
Enige zekerheid over hoe de toekomst – dus na 31 december 2020 – er voor de visserij uitziet is er dus niet. Dat hangt volledig af van de onderhandelingen tussen de EU en het VK.
Daarnaast kan het uittredingsakkoord de aankomende dagen en weken nog van tafel worden geveegd. Zo zijn de eerste Britse ministers, die het niet eens zijn met het akkoord, op donderdag afgetreden. Een handvol aftredende minister is voldoende om de positie van May in gevaar te brengen. Daarnaast worden er uitspraken gedaan over een motie van wantrouwen tegen May vanuit haar eigen partij.
Vervolg akkoord
Als het akkoord wordt doorgezet, dan zal de Europese Raad van staatshoofden en het Britse Parlement zich deze maand november nog buigen over het akkoord. Als beide partijen het er mee eens zijn, dan is er een deal over de uittreding en zal er een overgangsperiode komen tot en met 31 december 2020.
Extra lucht
“Het is een stap in de goede richting dat de Europese en Britse onderhandelaars een akkoord hebben bereikt over de uittreding van het VK”, geeft Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt aan. “Bij een goedgekeurd akkoord zal de overgangsperiode ieder geval extra lucht geven, maar cruciaal is uiteindelijk een goed resultaat van de onderhandelingen over de toekomstige relatie op visserijgebied”.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.
<< Terug naar het weekjournaal