Afgelopen week lanceerde het kennisplatform Vistikhetmaar het online kennisdossier ‘Netinnovaties’. In het kennisdossier is onder andere aandacht voor ontwikkelde en geteste netinnovaties in Nederland – zoals het SepNep, maar ook netinnovaties uit Schotland, Zweden, Ierland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Australië en de Verenigde Staten staan in dit kennisdossier vermeld.
Innovaties in binnen- en buitenland
“We willen in het kennisdossier ‘Netinnovaties’ een overzicht bieden van ontwikkelingen binnen en buiten onze landsgrenzen”, vertelt Tim Haasnoot, kartrekker van het kennisdossier. “Door onderzoeken en ideeën internationaal uit te wisselen kunnen we elkaar mogelijk versterken. Onverwachte ideeën van buitenstaanders kunnen soms de sleutel zijn om te komen tot oplossingen.”
Redenen tot innovatie
De afgelopen jaren is de aanlandplicht één van de belangrijkste drijfveren om innovaties omtrent een selectievere visserij te ontwikkelen. Zo onderzoekt de Nederlandse Vissersbond samen met de wetenschap en vissers binnen het project ‘Netinnovatie Kottervisserij deel II’ hoe er nog selectiever gevist kan worden op doelsoorten als tong en Noorse kreeft.
Ook het verbeteren van de vangsten, het verlagen van het brandstofverbruik, het voldoen aan de eisen van een keurmerk, het verhogen van de vangstkwaliteit en het verlagen van de bodemberoering zijn veelgehoorde argumenten om te innoveren.
Lang traject
Aan het ontwikkelen van een netinnovatie gaat vaak een lang traject vooraf. “Ten eerste moet er een gouden idee komen die vervolgens volledig uitgewerkt wordt passend binnen de wet- en regelgeving. Onderzoekers worden erbij betrokken en er wordt een schaalmodel ontwikkeld die getest wordt in een proefopstelling. Als dit werkt, wordt de innovatie toegepast op een kotter. De visser moet bereid zijn om kostbare vistijd te investeren in de innovatie en daarnaast moet het hele plaatje bekostigd worden”, vertelt Haasnoot. Uiteindelijk blijft de vraag: heeft de innovatie het beoogde doel behaald?
Onderwaterbeelden
Voor netinnovaties is het belangrijk om te weten hoe vissen zich onder water en in het net gedragen. Met kennis over het gedrag van vissen kunnen er netten ontwikkeld worden die de doelsoorten vangen en de ongewenste bijvangst onder water laten ontsnappen. Tegenwoordig kan er met behulp van onderwatercamera’s in het net gekeken worden naar het gedrag van de verschillende soorten vis. Dit is afhankelijk van de omstandigheden, zo moet er voldoende licht zijn en kan dit niet op te grote dieptes. In het kennisdossier zijn verschillende onderwaterbeelden te bewonderen.
Meer informatie
Bekijk het kennisdossier ‘netinnovaties’ hier. Neem voor meer informatie over netinnovaties contact op met het secretariaat via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.