Ter voorbereiding op de komende Landbouw- en Visserijraad in Brussel waarin de TAC en Quota voor 2019 worden vastgesteld, kwam de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit afgelopen week samen in de Tweede Kamer.
Tongquotum
Tijdens de onderhandelingen volgende week steekt Nederland het tongquotum hoger in dan het door ICES geadviseerde tongquotum. ICES adviseerde afgelopen juli een verlaging van 22% voor het tongquotum. “Het quotum dat Nederland adviseert valt nog steeds binnen de Maximum Sustainable Yield (MSY)”, legt minister Schouten vooral aan de Partij voor de Dieren uit. “Daarin zoeken wij in het geval van het tongquotum de rand op. Dat is nog steeds binnen de marges van de MSY-meerjarenplannen die er liggen.”
Noorwegen
Vorige week is er in Noorwegen overleg geweest met de zogeheten coastal states over de gezamenlijke TAC’s en quota. De afspraken die tijdens dit overleg zijn gemaakt, zullen worden overgenomen in de Visserijraad. In Noorwegen zijn de bijeengekomen landen een daling van de TAC’s voor haring, kabeljauw en schol overeengekomen. De daling van de Haring-TAC wordt over twee jaar uitgesmeerd. In het eerste jaar zal dit een daling zijn van 36%. De kabeljauw-TAC gaat dalen met 33% (exclusief aanlandplichtcorrectie). De schol-TAC staat nog niet volledig vast, maar zal naar verwachting 13% dalen inclusief een correctie uit de aanlandplicht.
Paling
Ten aanzien van de paling stuurt de Europese Commissie aan op strengere maatregelen in 2019. Hierover zegt minister Schouten: “Dat voorstel is om de beroepsmatige en recreatieve aalvisserij voor drie maanden in alle Europese zeeën en wateren te sluiten. Nederland maakte in 2018 al gebruik van dit systeem.” Afhankelijk van de uitkomst van de Visserijraad, zal er voor de Nederlandse aalvissers weinig veranderen in 2019 ten aanzien van 2018.
Zeebaars
Over zeebaars vraagt CDA zich af of het vangstprobleem niet vooral thuishoort bij het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk in plaats van bij kleine Nederlandse kustvissers. “Het zeebaarsbestand wordt inderdaad met name gevangen door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Nederland vangt ongeveer 10% van het bestand”, zegt minister Schouten. “Echter is het beheer van de zeebaars een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarom pleiten wij voor overal dezelfde maatregelen en dat gelijk te verdelen.”
Aanlandplicht
Tot slot werd er ook stilgestaan in de Tweede Kamer bij de aanlandplicht die vanaf 2019 van kracht gaat. D66 vraagt zich af hoe de minister dit gaat handhaven. “Voor de aanlandplicht hebben we een aantal uitzonderingen geregeld. Bijvoorbeeld voor de bijvangst van schol. We zetten in op meer onderzoek en maatregelen gericht op de verbetering van selectiviteit. Er kan daar nog een betere registratie van hoofd- en bijvangst plaatsvinden”, aldus minister Schouten. “Het is een belangrijk traject om te zien hoe de aanlandplicht zich in de praktijk gaat manifesteren”, sluit de minister af.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt of Jacob Snoek via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.