Eind 2018 behaalden het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een compromis over het uittredingsakkoord. Over dit uittredingsakkoord wordt nu druk gespeculeerd in het Verenigd Koninkrijk. Volgende week zal duidelijk worden of het Britse Lagerhuis zich achter het uittredingsakkoord schaart of het akkoord van tafel schuift en we gezamenlijk afstevenen op een horrorscenario: een no-deal.
Uittredingsakkoord
Na maanden van onderhandelen bracht de Europese Commissie medio november 2018 het uittredingsakkoord naar buiten. In het akkoord staat omschreven onder welke voorwaarden het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie mag verlaten. In het akkoord staat tevens beschreven dat er na 29 maart 2019 een overgangsperiode van start gaat tot 31 december 2020. In deze overgangsperiode mogen Europese vissers nog in de Britse wateren vissen. Tijdens de overgangsperiode wordt gediscussieerd over onder andere de Europese visserij in Britse wateren na 31 december 2020.
Britse Parlement
Echter is het uittredingsakkoord nog niet volledig goedgekeurd. Na het bereiken van het uittredingsakkoord zijn beide partijen in beraad gegaan met hun achterban. In Europa is inmiddels akkoord gegeven door alle landen. In het Verenigd Koninkrijk verloopt het proces wat stroever. De deal met de Europese Unie stuitte op veel verzet in het Britse Parlement. Daarop besloot premier May de cruciale stemming in het Lagerhuis over de feestdagen te tillen. Deze stemming vindt aanstaande dinsdag plaats.
Deal of zachte Brexit
Als het merendeel van het Britse Parlement voor het uittredingsakkoord stemt, dan is er een zogeheten ‘Deal’ en wordt er gesproken over een zachte Brexit. Er zal na maart een overgangsperiode plaatsvinden tot december 2020 waarin meer tijd en ruimte is voor onderhandelingen.
No deal of harde Brexit
Als het merendeel van het Britse Parlement tegen het uittredingsakkoord stemt, dan ontstaat er de onwenselijke situatie van een ‘no deal’ wat kan leiden tot een harde Brexit waarin het Verenigd Koninkrijk per 29 maart 2019 de grenzen definitief sluit.
Voor het zover is bij een negatieve stemming in het Britse Parlement, verwacht Europa dat premier May alle zeilen zal bijzetten. Zo kan zij nog in gesprek gaan met Brussel om te kijken of de aandachtspunten uit haar Parlement gehonoreerd kunnen worden. Andere opties zijn een tweede referendum, een nieuwe verkiezing of een motie van wantrouwen tegen de Britse regering. Voor deze laatste optie is een meerderheid van stemmen van het Britse Parlement nodig.
Onzekere tijden voor de vissers
“Het blijven onzekere tijden”, geeft Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt aan. “Die onzekerheid is ook te voelen onder de vissersvloot. We willen duidelijkheid, maar wel duidelijkheid die ons lucht geeft.” De Nederlandse Vissersbond houdt de stemming in het Britse Lagerhuis nauwlettend in de gaten. “Zonder zekerheid te geven verwacht ik een nieuw uitstel aan de overkant. Het is een onvoorspelbaar Brits dramastuk geworden dat chaotische vormen van paniek tekent. Het betekent nogal wat om als visserman goede moed te houden voor de toekomst. In menig vissersgezin is de stemming aan de keukentafel bepaald niet vrolijk te noemen. Zeker wanneer je bedenkt dat dit niet het enige is wat op ons afkomt. Vissers worden zwaar op de proef gesteld.”
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.