Het Project Onderzoekssamenwerking Selectiviteit & Overleving (OSW SELOV) richt zich op ongewenste bijvangsten: vangsten die ondermaats zijn of geen marktwaarde hebben en om die redenen teruggezet worden. Het doel is om door middel van innovatie de visserijsterfte te verlagen. Dit wordt op twee manieren nagestreefd:
1. Het verlagen van de hoeveelheid bijgevangen exemplaren door verbetering van de selectiviteit van vistuigen;
2. Binnen OSW SELOV werken onderzoekers samen met vissers om innovatieve ideeën te testen in de praktijk.
Aanlandplicht
Het project OSW SELOV is van belang om tegemoet te komen aan de aanlandplicht. De aanlandplicht is Europese wetgeving die bepaalt dat vissers ongewenste bijvangsten niet meer terug in zee mogen zetten tenzij wetenschappelijk is aangetoond dat selectiever vissen vrijwel onmogelijk is of dat een bijvangstsoort een grote kans heeft om de vangst te overleven. OSW SELOV is een vervolg op de projecten Netinnovatie Kottervisserij deel II, Overleving platvis en rog, en BO Platvis in beeld. In dit vervolgproject zullen zowel nieuwe netontwerpen als doorontwikkeling van bestaande ontwerpen uit voorgaande projecten een plaats krijgen.
Ideeën delen
Vissers met ideeën om de selectiviteit te verbeteren of de sterfte van ongewenste bijvangst te verbeteren zijn van harte uitgenodigd om hun ideeën te delen om te kijken of het testen hiervan binnen het project past.
Looptijd project
1 oktober 2018 – 31 januari 2023
Projectpartners
Nederlandse Vissersbond, Wageningen Marine Research, VisNed
Penvoerder
Contact
Emma Kater of Ben Scholten via secretariaat@vissersbond.nl of 0527-698151
Informatielinks
Visserijcafé Stellendam – Selectiviteit & Overleving
Onderzoek naar selectief vissen op tong
Financiering
Het project Onderzoekssamenwerking selectiviteit en overleving wordt uitgevoerd met steun uit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV).