Het Lagerhuis van het Verenigd Koninkrijk stemde vorige week voor uitstel van de Brexit. Deze week liet premier Theresa May in een brief aan de Europese Unie weten dat zij graag uitstel zou willen tot 30 juni 2019. Dat is negentig dagen later dan de geplande Brexit op vrijdag 29 maart 2019. De EU-leiders reageren met een slag om de arm.
Nogmaals stemmen over het uittredingsakkoord
De 27 EU-leiders moeten unaniem instemmen met uitstel van de Brexit. Dit willen zij alleen doen als het zoden aan de dijk zet, zo meldde EU-leider Donald Tusk deze woensdag. Twee keer eerder werd het door May en Brussel gesloten uittredingsakkoord door het Lagerhuis van tafel geveegd. De kans dat het Verenigd Koninkrijk opnieuw zorgt voor een nederlaag is dus groot. Daarom vereist de EU voor akkoord van uitstel dat het Lagerhuis uiterlijk volgende week nogmaals gaat stemmen over het uittredingsakkoord.
Knopen doorhakken
Als de meerderheid van het Lagerhuis niet bereid is om concessies te doen voor uitstel van de Brexitdatum, dan is de EU genoodzaakt om in het heetst van de strijd knopen door te hakken: willen zij een harde Brexit op vrijdag 29 maart 2019 of gaan zij akkoord met een uitzichtloze uitstel van de Brexitdatum?
Europese verkiezingen
Uitstellen tot 30 juni 2019 is overigens een doorn in het oog van de EU-leiders. Zij zien liever een uitstel tot medio mei. Vanaf 23 mei beginnen de Europese verkiezingen. Als het Verenigd Koninkrijk nog in de EU zit, dan houden zij een dikke vinger in de pap over de volgende EU-president, de begroting van de EU voor 2021-2027 en de strategische agenda voor de komende vijf jaren. De EU-leiders willen dit uiteraard voorkomen, omdat het VK in dit geval veel voordelen voor zichzelf kan becijferen voordat ze uit de EU treden.
Desastreuze gevolgen Nederlandse vloot
De Nederlandse Vissersbond volgt de ontwikkelingen van de Brexit op de voet en is zich bewust van de desastreuze gevolgen voor de Nederlandse vloot. “Het is onaanvaardbaar dat er op deze korte termijn nog onderhandeld wordt over grenzen die binnen een week gesloten kunnen zijn”, vertelt Johan Nooitgedagt. “Onze vissers verdienen duidelijkheid. Als zij over een week niet meer in Engelse wateren mogen komen, dan moeten ze zich daarop kunnen voorbereiden.” De Nederlandse visserijsector vreest bij het sluiten van de Britse grenzen voor vissen op een postzegel. “Alleen de sterkste zullen dat overleven. Dat is een horrorscenario die we moeten voorkomen.”
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.