Het is uitermate confronterend dat de visserij met puls vanuit de Europese Unie op termijn verboden is. Pulsvissen is vissen met hele kleine stroomstootjes waardoor de vis een tijdelijke spierkramp krijgt en in het net komt. Dat is een innovatieve visserij met meer voordelen dan nadelen. Het voordeel is dat de energiebesparing enorm is en daardoor veel minder CO2-uitstoot heeft. Dat is een klimaatdoel. De Europese Unie moet op het moment van schrijven nog beslissen, maar alle tekenen wijzen er op dat we dit gaan verliezen.
Nepnieuws
Dat is een nieuwe industrie geworden. Dingen de wereld inschieten die gewoon helemaal niet waar zijn. Dergelijke nepberichten werden de wereld ingestuurd door tegenstanders. Die vergeleken de pulsvisserij met de elektrische stoel (waar de dood op volgt). Terwijl de pulsvisserij er juist voor zorgt dat je levendige vis aan dek krijgt en dat de viskopers razend enthousiast zijn over deze mooie kwaliteit vis. De reden dat tegenstanders deze nepberichten de wereld in sturen is omdat ze jaloers zijn op deze innovatie. Daarnaast is deze visserij zeer geschikt voor het vangen van zeetong. Nederland heeft 70% van de historische vangstrechten (quota) van tong. Andere landen zijn dus nauwelijks in staat om de pulstechniek te gebruiken. Dan is het dus hoofdzakelijk een typisch Nederlands probleem en staan we geïsoleerd op het Brusselse schavot.
De werkelijke bedoeling van het verzet
De organisatie die de pulsvisserij omver wil werpen heeft een veel hoger doel. Zij willen eigenlijk de gehele sleepnetvisserij over de bodem verbieden. Ze vinden bodemvisserij vernietigend en zien het liefst alleen staande netjes van kleinschalige vissers. Daar valt iets voor te zeggen, maar dan hebben we het meer over een algemeen maatschappelijk probleem. Dit zijn mensen die moeite hebben met oprekkende grenzen en groei. Dezelfde mensen worstelen ook met de ontvolking van het platteland, grote supermarkten op het industrieterrein (Supermarché) en het ontbreken van de gezellige knusse bakkerijtjes aan een Frans dorpspleintje. Notabene wat is klein en wat is groot. Dat is zeer relatief. Een garnalenkotter hier is een groot schip in menige haven van Frankrijk. Maak het bespreekbaar.
Waarom zoveel ontheffingen voor de puls?
Er zijn inmiddels zo’n 84 ontheffingen en dat komt omdat de eerste groep geld ging verdienen vanwege de lagere brandstofkosten. De tweede groep ‘sprong tegen de ketting’ waarom zij niet mochten pulsen. Zij boerden juist achteruit. Twee verdeelde kampen. De eerste zijn de ‘early winners’ en de tweede groep wilde ook haar part van het kroonjuweel. Staatssecretaris Sharon Dijksma creëerde een heel handige oplossing. Voor 5 jaar een ontheffing om onderzoek te kunnen doen. Die 5 jaar zou in 2019 aflopen en iedereen zei: “Dan zien we dan wel weer”. Dat is dus nu!! Inmiddels bestaat er geen visserij die zoveel onderzocht is als de puls. Er is nu nog steeds internationaal onderzoek gaande met reviews door deskundige wetenschappers van naam en faam.
Noodoproep
De visserijsector deed een noodoproep aan Minister President Rutte per brief. Daar is op het moment van schrijven nog steeds geen antwoord op. Weinig respectvol richting de vissers. Onze vakminister Carola Schouten zat helemaal alleen in het regeringsbankje. Rutte had op z’n minst een hand op haar schouder kunnen leggen. “We gaan dit samen oplossen”, was er niet bij. Wij wisten van de ontwikkelingen KLM en Air France toen nog niets. Wel zagen we de MP in Zurich vergezichten tekenen voor een krachtigere EU. Anderen noemden het een open sollicitatie.
Wat we hebben geleerd en wat er met de huidige kennis anders had gemoeten weten we. Dat deze innovatie staande moet blijven weten we ook. Daar is een regering met ruggengraat onmisbaar voor!
Deze column van Johan Nooitgedagt (Voorzitter Nederlandse Vissersbond) is eerder geplaatst in VisMagazine.