De Nederlandse maritieme sector bestaat uit een grote verscheidenheid aan bedrijven en beroepsuitoefenaars die werkzaam zijn in de deelsectoren waterbouw, koopvaardij en visserij. Er zijn verschillen maar zeker ook overeenkomsten en daarom is het belangrijk om samen te werken waar dat kan onder andere op het gebied van maritiem onderwijs. De uitwisseling van kennis over de deelsectoren is aanleiding om bij elkaar in de keuken te kijken. Afgelopen vrijdag was dat het geval voor de kottervloot waar vanuit de Stichting Sectorraad Visserij een kennismakingsdag werd georganiseerd.
Bezoek aan de kotters
In alle vroegte kwamen de vertegenwoordigers van de koopvaardij, waterbouw, visserij en het maritieme onderwijs bij elkaar in de afslag van Stelllendam. Na een woord van welkom en het nuttigen van een broodmaaltijd werden verschillende kotters in de haven bezocht. Uiteraard werd iedereen gestoken in een veiligheidsvest en -helm. Aan boord van de GO-48 gaf eigenaar Adam Tanis aan de belangstellende uitleg over de instrumenten in de brug en het werk op zee. Veiligheid aan boord was een van de onderwerpen van gesprek. Robin Dekker van de SCH-45 gaf onder grote belangstelling een toelichting op de proef waarmee met een innovatief vistuig met waterstralen op platvis wordt gevist. Het is een mogelijk alternatief voor de pulskor die op termijn verboden is door Brussel. De vertegenwoordigers van de kottervisserij gaven uitleg over de verschillende visserijmethoden die in gebruik zijn.
Verwerken van de vangst
In de afslag werd de weekvangst getoond met een keur aan verschillende vis-, schaal- en schelpdieren, onder andere schol, tong, roggen, zeebaars, wulken, kreeft, schar, tarbot, griet en wijting. Ook de verkoop in de mijnzaal was onderdeel van het bezoek aan de afslag.
Uitleg in het Innovatiecentrum
Johan Baaij, manager van het Visserij Innovatiecentrum te Stellendam, gaf een rondleiding door de testlocatie. Aan de hand van videomateriaal en netwerk gaf hij een presentatie van de testen die in het innovatiecentrum ten behoeve van de visserij worden uitgevoerd. Voor het testen van nieuwe netten hoeven visserijbedrijven niet naar testlocaties in het buitenland maar kunnen ze terecht in Stellendam. Dat scheelt tijd en kosten. Op die manier stimuleert een eigen testcentrum op de haven de innovatiekracht van de Nederlandse kottervloot.
In het drijvende droogdok
Een bezoek aan het droogdok van Padmos vond gretig aftrek. Directeur Leon Padmos vertelde in geuren en kleuren over zijn bedrijf en de manier waarop nieuwbouw en onderhoud van vissersschepen door Padmos plaatsvindt. In het drijvende dok in de Binnenhaven van Stellendam stonden op het moment van het bezoek twee kotters onder andere de YE-78 droog en een palingboot. Een mooie gelegenheid om het proces van onderhoud aan schepen toe te lichten. Er werd gedemonstreerd hoe met radiogolven de dikte van de scheepshuid gemeten wordt en afgetekend. In slechts een paar uur tijd kan de droogdok van volledig onder water (-15 meter) naar de droogtoestand worden geheven. Er is ruimte voor twee grote kotters in het dok.
In de schoolbanken
Tenslotte werd een werkbezoek gebracht aan de ‘visserijschool’ op Stellendam. Locatiedirecteur Cor van Wijngaarden leidde de bezoekers door de school met veel aandacht voor de praktijkvakken gericht op de nettenmakerij, onderhoud aan machines en installaties. Maar ook konden de bezoekers kennismaken met de schipsimulator. De leerlingen van de ‘visserijschool’ worden breed opgeleid en hebben een vol lesprogramma.
Zeer geslaagd
“Het werkbezoek was zeer geslaagd. Kennis over de kottervisserij en het onderwijs is ruimschoots uitgewisseld en de relaties tussen de verschillende sectoren is verder versterkt. Voor herhaling vatbaar. Dank aan de organisatie, in het bijzonder Johan Baaij, Leon Padmos, Cor van wijngaarden voor hun inzet om deze dag tot een succes te maken” aldus Derk Jan Berends.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.