De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) organiseren ieder jaar een speciale bijeenkomst voor de medewerkers van producentenorganisaties (PO). Deze zogenaamde PO-dag vond afgelopen vrijdag plaats in het kantoor van de Nederlandse Vissersbond op Urk. Prominent op het programma stond het productie- en afzetprogramma (PAP). Na afloop van de vergadering vond er een rondleiding op het oude dorp van Urk plaats om kennis te maken het met verleden en heden.
PAP in de schijnwerper
Iedere erkende PO wordt geacht jaarlijks een productie- en afzetprogramma (PAP) ter goedkeuring in te dienen bij de RVO. Het plan dient aan een groot aantal criteria te voldoen en dat geldt ook voor het jaarverslag over het afgesloten jaar. Er gaat veel werk zitten in het opstellen van het jaarlijkse PAP en het verslag. Voor de kotter PO’s geldt dat de het secretariaat van de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO), een erkende vereniging van PO’s, jaarlijks een PAP en verslag opstelt dat na goedkeuring dient als basis voor dat van de individuele PO’s. Op basis van een goedgekeurd PAP mag een PO maatregelen treffen die bijvoorbeeld het inkomen van de aangesloten visserijbedrijven stabiliseren (drempelprijzen) of de visserij verduurzamen (certificeren). PO’s moeten de maatregelen die ze treffen goed kunnen onderbouwen en evalueren of ze het gewenste effect hebben gehad en of de maatregelen worden nageleefd. In geval van overtredingen moeten de PO’s een boete opleggen. Hiervoor moeten er zogenaamde indicatoren en een sanctiebeleid worden geformuleerd. Dit is vooral een administratieve exercitie die tijdrovend is. Tijdens de PO-dag werd duidelijk dat de PO’s graag een PAP voor meerdere jaren willen opstellen, zodat de administratieve belasting voor de sector kan worden verlaagd. De RVO en het ministerie van LNV zullen nagaan of dit mogelijk is.
Begrip voor elkaar
De jaarlijkse PO-dag draagt bij aan het begrip van ambtenaren en PO-medewerkers voor elkaar. “Gedurende het jaar heb je voornamelijk telefonisch en per e-mail contact, het is daarom goed om elkaar jaarlijks op deze manier te ontmoeten. Het contact met de medewerkers van de RVO, afdeling visserij, is goed”, aldus Jacob Snoek. De ambtenaren zijn gebonden aan allerlei Brusselse verplichtingen die van jaar tot jaar strenger worden. De PO-medewerkers hebben steeds meer moeite met alle verplichtingen die bij hen worden neergelegd. In principe dienen alle Europese Unie PO’s aan de dezelfde voorwaarden te voldoen. Toch bestaat er twijfel of dat wel het geval is. Desondanks is het belangrijk dat PO’s erkend zijn en werken met goedgekeurde PAPs omdat het anders lastig is om op legale wijze maatregelen te treffen die van invloed zijn op de afzet van visserijproducten.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jacob Snoek, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.