Afgelopen dagen is Greenpeace begonnen met een nieuwe actie om aandacht te vragen voor bescherming van de onderwaternatuur door grote keien op de Klaverbank te storten. Voor de beroepsvisserij vormen de gestorte keien een gevaar en de vissers verbazen zich erover dat het storten van keien ongestraft kan plaatsvinden. Daarom wordt tegen het storten van keien door Greenpeace aangifte gedaan. Het is niet geoorloofd het recht in eigen handen te nemen om de eigen doelstellingen te realiseren en zeker niet als daarmee de veiligheid van beroepsvissers in gevaar worden gebracht door Greenpeace
Wat Greenpeace wil bereiken
In het verleden heeft Greenpeace ook al keien met daaraan houten zeepaardjes gestort op de Klaverbank. Met hetzelfde doel als nu om de maatschappelijke druk op te voeren in de hoop dat de politiek in Den Haag de verantwoordelijke bestuurder, staatssecretaris Dijksma, dwingt tot het nemen van rigoureuze maatregelen om de onderwaternatuur te beschermen. De huidige voorgestelde maatregelen die vooral de beroepsvisserij beperken gaan de milieuactivisten niet ver genoeg.
Wat er werkelijk gebeurt
Het is een goede zaak dat er werk wordt gemaakt van de bescherming van de onderwaternatuur. Er is geen enkele visser die ontkent dat een gezond mariene ecosysteem belangrijk is voor het voortbestaan van de visserij. Bescherming van de onderwaternatuur is van vitaal belang en dat begint bij een duurzame bevissing. De Noordzee en aangrenzende wateren zijn erg belangrijk voor vissers uit Nederland en andere lidstaten. Daarom moeten die wateren goed worden beheerd. Het goede nieuws is dat dit ook daadwerkelijk gebeurd met alle positieve gevolgen van dien. Jaarlijks laat de Europese Commissie door onafhankelijk wetenschappers van ICES onderzoek doen naar de belangrijkste visbestanden in de Noordzee en aangrenzende wateren en worden beheerplannen en andere maatregelen ingezet om de visserij te verduurzamen. Internationaal is afgesproken om in visbestanden te bevissen volgen het principe van Maximum Sustainable Yield (MSY) wat voor steeds meer visbestanden in de Noordzee en aangrenzende wateren het geval is. Schol, maar ook tong zijn daar goede voorbeelden van. Dat is goed nieuws, want alleen de jaarlijkse aanwas mag worden opgevist. Daardoor wordt het visbestand op geen enkele wijze bedreigd.
Beschermde gebieden
De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de interactie tussen visbestanden en het ecosysteem. Dat is een ingewikkeld materie, omdat vele factoren een rol spelen. Het instellen van beschermde gebieden (Natura 2000) is een maatregel om bepaalde soorten extra bescherming te geven, zowel vis als andere mariene organismen. Per gebied verschillen de doelstellingen en ook de maatregelen. Voor vissers zijn deze maatregelen niet altijd eenvoudig te accepteren omdat het juist die gebieden zijn waar ook goed gevist kan worden. Maar, vissers worden er wel door aangespoord om hun vangstmethoden zo aan te passen dat deze minder impact hebben op de natuur onderwater.
Innovatie
Innovatie kost veel tijd en energie. Desondanks zijn er op het gebied van sleepnetvisserij aanwijsbare vorderingen gemaakt zoals de introductie van de twinrigvisserij en pulsvisserij. Niet alleen wordt hierdoor veel minder brandstof verbruikt maar ook het bodemleven minder belast.
Certificering visserij
Omdat de Nederlandse beroepsvissers graag willen laten zien dat ze goed bezig zijn is er begonnen met het certificeren van de visserij met Marine Stewardship Council (MSC) en andere duurzaamheidslabels. Om gecertificeerd te kunnen worden moet de beroepsvisserij transparant werken en wetenschappelijk aantonen dat er duurzaam wordt gevist. Een aantal Nederlandse visserijen is al gecertificeerd met onder andere MSC twinrig- en flyshootvisserij op schol en tong. Voor andere visserijen is de certificering in volle gang.
Wat er moet gebeuren
Beroepsvissers moeten meer van zich laten zien en horen. Onbekend maakt onbemind. Er wordt op allerlei manier hard gewerkt aan het verduurzamen van de Nederlandse beroepsvisserij. Vele projecten die er op gericht zijn om selectief te vissen met minder bijvangst van ongewenste soorten. Maar ook gericht om de flora en fauna onder water in de breedste zin te ontzien. Maatschappelijke organisaties zoals Greenpeace zouden deze goede initiatieven moeten omarmen en stimuleren. Kritiek is altijd goed, als die maar bijdraagt aan een oplossing en gebaseerd is op eerlijke en reële argumenten. Dat de beroepsvisserij tijd en ruimte nodig heeft om te verduurzamen is een feit. Dat geldt voor vele sectoren in Nederland. Maatschappelijke organisaties worden door de Nederlandse beroepsvissers uitgenodigd om mee te denken en gevraagd om hun mening te geven over duurzaamheid onder andere in de verschillende certificeringstrajecten. Gelukkig zijn er nu al natuur- en milieuorganisaties die op deze wijze constructief samenwerken met de beroepsvissers.
Aangifte doen
Tegen het storten van keien door Greenpeace wordt aangifte gedaan. Het is niet geoorloofd het recht in eigen handen te nemen om de eigen doelstellingen te realiseren en zeker niet als daarmee de veiligheid van beroepsvissers in gevaar worden gebracht. Hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops denkt dat beroepsvissers een kans maken met hun aangifte aldus een artikel in De Telegraag vandaag.
Aangifte kan door iedere burger worden gedaan bij de politie (KLPD). Familie Keuter uit Urk heeft in ieder geval aangifte gedaan. Vanavond volgt een debat in de latenight talkshow Pauw op NPO 1. Nederlandse Vissersbond zal namens haar leden ook aangifte doen maar het is verstandig dat zoveel mogelijk visserijbedrijven hetzelfde doen.