De Belgische overheid is voornemens om haar 12 mijl binnenkort te sluiten voor de pulsvisserij. Aanleiding is de nieuwe technische maatregelen verordening voor de zeevisserij die dit mogelijk maakt. Voor een aantal Zuid-Hollandse en Zeeuwse vissers heeft het verlies van dit visgebied grote gevolgen. Een aantal mag tot eind van dit jaar pulsen en anderen tot 1 juli 2021. Het is heel wrang dat juist de Belgische overheid deze maatregel wil invoeren omdat beide landen een actieve platvisvloot hebben en doorgaans samen optrekken binnen Europa. VisNed en de Nederlandse Vissersbond hebben er bij hun Belgische collega-organisatie, de Belgische Rederscentrale, aangedrongen op steun om het voorgenomen verbod te voorkomen.
Het is nog maar voor even
De pulsvisserij zal per 1 juli 2021 stoppen omdat de Europese Unie dat heeft besloten. Voor de helft (42 ontheffingen) van de pulsvissers is het doek eind mei al gevallen en voor nog eens een kwart (20) zal dat eind van dit jaar zijn. De laatste pulvissers (22) mogen dus nog uiterlijk tot 1 juli 2021 vissen. Het is daarom dat de verontwaardiging van de Nederlandse pulsvissers zo groot is dat juist de Belgen voor de resterende tijd een pulsverbod in hun 12 mijl willen invoeren. Het is nog maar voor even. Er zijn circa tien Nederlandse pulskotters actief in de Belgische kustwateren,.
Druk op de Belgische overheid
Het is niet geheel duidelijk wie er nu druk op de Belgische overheid heeft gezet om tot een pulsverbod in de 12 mijl van de Belgische wateren te komen. Het is bekend dat een aantal kustvissers de pulsvisserij liever niet in de eerste 6 mijl zien. Daarover zijn in het verleden ook gesprekken gevoerd tussen vertegenwoordigers van de pulsvissers en de kustvissers. Over een totaal verbod voor de 12 mijl is niet eerder gesproken en is een buitenproportionele maatregel. En dan is ook nog de vraag; een maatregel voor wat? In de procedure die geleid heeft tot een nieuwe technische maatregelen verordening is flink en met succes gelobbyd om de pulsvisserij te verbieden en om lidstaten de gelegenheid te geven om de puls per direct uit hun eigen kustwateren (12 mijl) te weren. Het ligt voor de hand dat felle tegenstanders van de pulsvisserij dat direct doen maar van lidstaten die zelf ook geïnvesteerd hebben in pulsvisserij, zoals België, zou je dat niet verwachten. Er lijkt ook geen wetenschappelijke basis voor het verbieden van de pulsvisserij en al helemaal niet in de 12 mijlszone. Het is wel zo dat de kustvisserij gericht op (platvis) over het algemeen langs de gehele Europese kust en dus ook in België en Nederland al jaren achteruit gaat. De schuld wordt snel gelegd bij de pulsvisserij maar de achteruitgang vindt ook plaats in gebieden waar helemaal niet wordt gepulst. Het is wel zo dat door een lage visstand de concurrentie tussen verschillende vissers groot is. Er worden nog tal van andere verklaringen genoemd, onder andere het tekort aan voedsel in de kustzone. Met de puls wordt efficiënter tong gevist dan met andere vismethoden en daardoor hebben de laatsten vaak het nakijken. Dat lijkt ook in de Belgische kustwateren het geval te zijn en dan is de mogelijkheid er om een pulsverbod in te stellen om andere vissers tegen de efficiënte puls te beschermen. Een vorm van protectionisme die weliswaar is toegestaan maar die Nederlandse visserijondernemingen benadeeld.
Is het tij te keren?
Het is geven en nemen in de visserij. Eerdere gesprekken tussen kleinschalige kustvissers en pulsvissers in de Belgische kustwateren hebben niet geleid tot een compromis. Onder druk van een dreigend totaalverbod in de Belgische 12 mijlszone zou dat wel mogelijk moeten zijn. Het is dan wel met het mes op de keel maar in ieder geval moet het mogelijk zijn om tot een oplossing te komen die voor beide partijen aanvaardbaar is. De steun van de Belgische Rederscentrale en de Nederlandse overheid zijn daarbij van groot belang. Beide landen zijn op het gebied van visserij enorm verweven en dan moet het lukken om tot een oplossing te komen. Beter te halve gekeerd dan te hele gedwaald.
Wordt vervolgd
De Nederlandse Vissersbond zal zich samen met VisNed, de Nederlandse overheid en andere partijen inzetten om ruimte te houden voor de pulsvisserij. We zullen blijven zoeken naar samenwerking om dat te bereiken.
Voor meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen of Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.