Met de Europese verkiezingen nog vers in het geheugen staan we op dit moment voor een grote transitie in Brussel. De Europese Commissie krijgt een nieuwe voorzitter, in het Europees Parlement zijn Europarlementariërs vervangen en de commissies voor ieder beleidsgebied worden aan hen toegekend. Een van die commissies is de voor ons bekende en belangrijk(st)e Visserijcommissie (PECH). In dit artikel een korte analyse van de Visserijcommissie, ook wel het PECH comité genoemd.
Transitie binnen het PECH comité
Van de 751 leden van het Europees Parlement kan maar een klein deel in de meest gewilde parlementscommissies plaatsnemen. Veel voormalige leden maken niet langer deel uit van de Visserijcommissie. Alain Cadec, de voormalige voorzitter van de visserijcommissie vanuit de Europese Volkspartij (EVP) is bijvoorbeeld vertrokken. Chris Davies uit het Verenigd Koninkrijk wordt waarschijnlijk de nieuwe PECH voorzitter, tot de Brexit plaatsvindt. Davies vertegenwoordigt de Renew Europe Group, beter bekend als het voormalige ALDE. Een partij die in het centrum ligt van de rechts-linkse verdeling in het Europees Parlement. Na de Brexit zal Pierre Karleskind (Renew Europe Group, Frankrijk) zijn voorzitterschap overnemen.
Annie Schreijer-Pierik is opnieuw lid van de visserijcommissie. Tevens neemt ze zitting in de parlementaire commissie internationale handel. Schreijer-Pierik: “In de voorgaande zittingsperiode van het Europees Parlement heb ik me sterk gemaakt voor het platteland, de land- en tuinbouw en de visserij, maar ook voor milieu, de circulaire economie, water, volksgezondheid en voedselveiligheid.” De komende tijd streeft de Europese Unie ernaar belangrijke mondiale vrijhandelsakkoorden af te sluiten. “Die kunnen belangrijke gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven en platteland hebben. Met mijn nieuwe portefeuille kan ik optimaal het Nederlandse belang en dat van mijn achterban behartigen.”(bron: CDA).
Peter van Dalen is namens de Europese Volkspartij (EVP) nu ‘first-vicepresident’, ofwel eerste vicevoorzitter, geworden van PECH. ‘Met z’n vieren en ook ik als vicevoorzitter kunnen we grote invloed uitoefenen op de agenda van de visserij in de komende jaren. Dat is heel belangrijk, want de controleverordening wordt snel weer opgepakt door de Visserijcommissie en daarnaast volgt later dit mandaat de herziening van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid.’(bron: Schuttevaer).
Aandacht voor overbevissing en biodiversiteit
Er zijn drie Nederlands plaatsvervangende leden aangesteld: Anja Hazekamp (PvdD), Jan Huitema (VVD) en Bert-Jan Ruissen (SGP). Plaatsvervangende leden mogen de PECH-vergaderingen wel bijwonen, maar hebben geen stembevoegdheid, alleen wanneer een volwaardig lid wegvalt. Anja Hazekamp zal zich binnen de Visserijcommissie gaan inzetten om overbevissing tegen te gaan en biodiversiteit te vergroten. Het is belangrijk om ook over deze onderwerpen in gesprek te blijven met onze Brusselse mannen en vrouwen.
Record
Deze verandering betekent een “record” aantal Nederlandse leden binnen de visserijcommissie. Daarbij komt dat Peter van Dalen als eerste vicevoorzitter richting kan geven aan de visserijagenda en heeft hij daarmee een sturende rol op het gebied van visserij in de EVP, Brussels grootste partij. Ook heeft deze partij met zeven zetels de meeste Europarlementariërs in het PECH comité. Daarop volgt de S&D met zes zetels. Daarnaast kunnen we concluderen dat we sterker staan nu Schreijer-Pierik en Van Dalen vanuit dezelfde Europese partij de commissie versterken.
In totaal bestaat de PECH-commissie uit 28 volwaardige leden en 27 plaatsvervangende leden. Vanuit een geografisch perspectief zien we dat het Verenigd Koninkrijk bovenaan staat met de vijf plaatsen die ze als volwaardige leden mogen bemachtigen. Italië en Portugal delen een tweede plek en nemen allebei vier plaatsen in. Daarop volgt Frankrijk en Spanje met allebei drie plaatsen en vervolgens Nederland en Kroatië met twee zetels.
Positie van Nederland verstevigd
We zijn blij met de verstevigde positie van Nederland in de Commissie. Daarnaast zijn de meeste leden afkomstig uit landen die een directe betrokkenheid hebben bij (zee)visserij. Hopelijk zorgt het voor een goed inhoudelijke discussie en begrip voor de verschillende belangen die zich afspelen binnen de visserij. Volgende week is de Nederlandse Vissersbond vertegenwoordigt in Brussel voor een rondetafelgesprek met Peter van Dalen, Annie Schreier-Pierik, VisNed, Europêche en de Permante Vertegenwoordiging (PV). “De Nederlandse Vissersbond zal de Nederlandse leden van de Visserijcommissie blijven voorzien van praktische informatie over de visserij zodat ze zich in Brussel goed voor onze belangen kunnen inzetten”, aldus Johan Nooitgedagt.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.